Учени установиха, че субантарктическите пингвини не са един вид, а

...
Учени установиха, че субантарктическите пингвини не са един вид, а
Коментари Харесай

Субантарктическите пингвини са четири вида, а не само един

Учени откриха, че субантарктическите пингвини не са един тип, а цели четири типа, заяви Би Би Си.

Те се разграничават по форма и размер и могат да се разграничат по ДНК. С новото разделяне броят на типовете пингвини се усилва от 18 на 21.

"Тези типове си наподобяват доста и е мъчно да ги разграничиш единствено като ги гледаш ", споделя доктор Джейн Йънгър от центъра "Милнър " в университета на Бат. "Но в случай че секвенираме геномите им ясно се вижда, че са разнообразни. Можем да го определим и след някои измервания ".

По отношение на климатичните промени, субантарктическите пингвини се оправят по-добре от другите типове пингвини, само че учените означават, че някои популации не са следени от десетилетия.

Броят им се усилва на Антарктическия полуостров, само че е намалял на някои от прилежащите острови.

В течение на стотици хиляди години субантрактическите пингвини са се изолирали един от различен дотам, че те не се чифтосват между тях, въпреки че елементарно могат да преплуват дистанцията, което ги разделя. Затова те могат да се отделят в четири разнообразни типа, които населяват разнообразни региони в южното полукълбо, на Антарктида и на север, където климатът е по-мек, считат учените.

В обява в сп. "Еколоджи енд еволюшън " се прави обзор на генома на субантрактическите пиингвини на Фолклендските острови и на остров Южна Джорджия в южния Атлантически океан, на Южните Шетландски острови в Антарктическия океан и на архипелага Кергелен в Индийския океан.

Сега субантарктическите пингвини са разграничени на два подвида. Промяната в класификацията би трябвало да бъде утвърдена от интернационален екип учени, преди да бъде публично възприета, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР