Учени установиха, че флаванолите, органични вещества, намиращи се в какаото,

...
Учени установиха, че флаванолите, органични вещества, намиращи се в какаото,
Коментари Харесай

Учени: Консумацията на какао подобрява работата на мозъка

Учени откриха, че флаванолите, органични субстанции, намиращи се в какаото, усилват доставката на О2 в мозъка, което има удобен резултат върху когнитивните качества. Резултатите от проучването са оповестени в научни отчети.

Британски учени от Университета в Бирмингам, дружно с американски сътрудници от Университета на Илинойс, са изследвали резултатите на какаовите флаваноли върху мозъчната активност.

" Флаванолите са дребни молекули, открити в доста плодове и зеленчуци, както и в какаото ", съобщи от Бирмингамският университет в известие за пресата ръководителят на проучването Катарина Рендейро, професор по хранителни науки в Училището за спорт, извършения и рехабилитация. " Те придават на плодовете и зеленчуците ослепителен цвят и е известно, че са потребни за съдовата система. Искахме да разберем дали флаванолите са потребни и за мозъка и дали могат да имат позитивен резултат върху когнитивната функционалност. "

В изследването са взели участие 18 възрастни непушачи без диагностицирани болести на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две елементи: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, модифицирано какао с доста ниски равнища на флаваноли. Нито участниците, нито откривателите са знаели какъв тип какао е във всеки обособен случай. В такова двойно-сляпо изследване нищо не може да повлияе на резултатите.

Около два часа след консумация на какао, участниците вдишали въздух с централизация на въглероден диоксид от към 5%, което е към 100 пъти над естественото атмосферно равнище. Тялото реагирало на това посредством увеличение на притока на кръв към мозъка, което разрешава по-бързо премахване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените правят оценка функционалностите на съдовата мрежа на мозъка.

„ Този способ мери какъв брой добре мозъкът защищава от въглероден диоксид “, споделя създателят на проучването Моника Фабиани, професор по логика на психиката в Университета на Илинойс, представен от " Дарик ".

Успоредно с това създателите сложили предизвикателни задания пред участниците, които изискват спорни или конкуриращи се решения и, употребявайки функционална спектроскопия, записали измененията в притока на кръв към мозъка, както и измерили оксигенацията във фронталната кора - област на мозъка, която играе основна роля в планирането, регулирането на държанието и вземането на решения.

Изследователите означават, че 14 от 18 субекта след банкет на флаваноли са се показали по-добре при комплицирани когнитивни проби, решавайки проблемите с 11% по-бързо, в сравнение с първоначално, или когато са консумирали какао с понижени флаваноли.

„ Използвахме какао в нашия опит, само че флаванолите са извънредно публикувани в необятна гама от плодове и зеленчуци “, отбелязва Рендейро.

Според създателите резултатите недвусмислено удостоверяват, че потреблението на храни, богати на флаваноли, има позитивен резултат върху мозъчно-съдовата функционалност и когнитивните качества, а също по този начин оказва помощ на мозъка да се възвърне по-бързо от леко съдово заболяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР