Учени установиха, че атмосферата на Земята губи кислорода си, нивото

...
Учени установиха, че атмосферата на Земята губи кислорода си, нивото
Коментари Харесай

Кислородът на Земята изчезва

Учени откриха, че атмосферата на Земята губи кислорода си, равнището на нужния за живота газ е намалял с 0,7 % през последните 800 000 години. Своите заключения откривателите показаха в публикация в списание Science. 

До зараждането на живота на нашата планета кислородът е отсъствал в нейната атмосфера. След появяването на цианобактериите неговата централизация стартира да се усилва. Последните няколкостотин милиона години наличието на газове във въздушната обвивка на планетата оставаше на устойчиво ниво. 

Изследователите ревизираха равнището на централизация на кислорода в атмосферата през последните няколкостотин хиляди години, анализирайки образците лед, взети от Гренландия и Антарктида. В тях се съдържат мехурчета, които съхраняват информацията за състава на въздуха в предишното. Учените дефинираха съотношението на изотопите от О2 и азот и изясниха, че количеството на нужния за живота газ е намаляло с съвсем един %. 

Учените оферират няколко пояснения. Първо, нарастването на скоростта на ерозията е могло да ускори окислителните процеси. Второ, в случай че не се преглежда антропогенното изменение на климата, то през последните няколко милиона години междинната температура на хидросферата е намалявала и в следствие океаните са могли да разтворят в себе си повече О2. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР