Учени успяха да създадат два ембриона на северен бял носорог

...
Учени успяха да създадат два ембриона на северен бял носорог
Коментари Харесай

Само два екземпляра от това животно са останали в света

Учени съумяха да основат два ембриона на северен бял носорог – основна победа в напъните да се избави този тип от изгубване. Последните два останали северни бели носорога в света – Фату и Нажин, живеят в резерват в Кения, оповестява Profit.bg.

И двата екземпляра са женски. Последният мъжки бял носорог в света - Судан, умря през предходната година, което ускори страховете, че този тип ще изчезне изцяло от лицето на Земята, защото няма по какъв начин женските да забременеят.

Нова вяра се появи, откакто учени оповестиха през тази седмица, че сполучливо са оплодили ин витро два ембриона от женските носорози, предава CNN.

Ембрионите са основани от яйцеклетки, извлечени от Фату и Нажин от интернационален екип от учени през предишния месец и от замразена сперма от умряли мъжки екзпемпляри. 

Двата екземпляра са жизненоспособни, като са сложени в течен азот, чакайки да бъдат вградени в сурогатна майка в близко бъдеще, показват от огранизацията с нестопанска цел Ol Pejeta Conservancy, която се грижи за последните два живи бели носорога.

Ембрионите са една от стъпките, нужни за спасяването на този скотски тип.

Нажин и Фату не са способни да износят ембрионите, заради което най-вероятно ще бъде употребен южен бял носорог, който да изиграе ролята на сурогатна майка.

Дългогодишен развой

Ol Pejeta Conservancy поема грижата за два женски и два мъжки носорога през 2009 година, като ги прибира от зоологическа градина в Чехия. Мъжките обаче умират, поставяйки под въпрос ориста на целия тип.

Судан умря през март предходната година от естествена гибел, а другият мъжки – през 2014 година Сперма от двете животни е била замразена с вяра, че технологията ще разреши в бъдеще да се реализира сполучлива репродукция.

В наши дни процедурата става допустима, като яйцеклетките са били превозени от Кения до Италия за реализацията на ин витро процедурата. 

Състезание с времето

Носорозите постоянно са жертва на бракониери. Една от аргументите за преследването им е вярването в Азия, че рогът от носорог има големи лечебни свойства.

Според специалисти търговията с  рога от носорог става все по-доходоносен незаконен бизнес, конкуриращ разпространяването на опиати.

С едвам два останали живи северни бели носорози, борбата за спасяването им е все по-трудна.

Този тип животно публично се води за липсващ в дивата природа, основно заради бракониерство.

Всички пет типа носорози по света се смятат за застрашение, по информация на организацията Save the Rhino.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР