Учени успяха да измерят пулса на син кит с оранжев

...
Учени успяха да измерят пулса на син кит с оранжев
Коментари Харесай

Учени измериха пулса на кит

Учени съумяха да измерят пулса на наследник кит с оранжев уред за електрокардиограми, закрепен за тялото му с вендузи, заяви Ройтерс.

Изследването им дава информация за физиологията на колосите, които на дължина могат да доближат 30 м, а на тегло 200 тона.

Оказа се, че синият кит понижава пулса си единствено до два удара в минута, когато се гмурка на надълбоко за храна. Максималният записан пулс е 37 удара в минута, когато се върне на повърхността.

"Синият кит е най-голямото животно на всички времена и от дълго време интригува биолозите - сподели морският биолог Джереми Голдбогън от Станфордския университет, който е началник на проучването. - Новото премерване на виталните и физиологическите индикатори ни оказват помощ да разберем по какъв начин действат животните в горната граница на рисковата телесна маса. "

Спасиха 6-тонен кит край крайбрежията на Перу

Колкото по-голямо е животното, толкоз по-нисък е пулсът му. Това понижава работата на сърцето за разпределение на кръвта в тялото. Нормалният пулс на човек неподвижен е от 60 до 100 удара в минута, само че при спорт се усилва до 200. Пулсът на най-малките животни земеровките доближава до хиляда удара в минута.

Учените са получили девет часа данни от мъжки кит с дължина 22 м в залива Монтерей край Калифорния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР