Учени успешно унищожиха популация комари в лабораторна среда, като използваха

...
Учени успешно унищожиха популация комари в лабораторна среда, като използваха
Коментари Харесай

Унищожиха маларийни комари с помощта на генното инженерство

Учени сполучливо унищожиха популация комари в лабораторна среда, като използваха способ на генното инженерство, който популяризира блокираща женската репродукция трансформация, съобщи Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Учените съумели да отстраняват популацията за по-малко от 11 генерации. Това навежда на мисълта, че технологията може в бъдеще да се употребява за управление на маларията - паразитно заболяване, пренасяно от комари Anopheles gambiae.

" Ще са нужни най-малко 5-10 години, преди да се опитаме да тестваме каквито и да било подложени на въздействието на технологията комари в природата ", съобщи един от създателите на проучването Андреа Кризанти от Лондонския имперски лицей.

Резултатите за пръв път демонстрират, че технологията може изцяло да потисне популация комари. Надеждата е, че в бъдеще е допустимо да бъдат пуснати подложени на технологията комари, разпространявайки женско неплодородие в локални популации маларийни комари и да ги накарат да колабират. Въпросната технология поврежда ДНК и провокира продължителни генетични промени в доста генерации, като попречва естествени биологични процеси.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър байотекнолъджи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР