Учени твърдят, че са разкрили тайната защо котешката трева (коча

...
Учени твърдят, че са разкрили тайната защо котешката трева (коча
Коментари Харесай

Падна една от най-големите тайни за котките

Учени настояват, че са разкрили тайната за какво котешката трева (коча билка) кара писаните да пощръкляват, написа сп. "Сайънс адвансис ".

Билката от фамилията на ментата съдържа ензими, наречени иридоиди, които й оказват помощ да се пази от растителноядни животни. Изследователите са открили, че един съответен иридоид, непеталактон, може да влуди котките.

За разлика от други типове растения от същото семейство, измежду които босилек, риган, розмарин, маточина и мента, които с течение на времето губят способността си да създават иридоиди, котешката трева резервира своята.

"Открихме набор от необикновени ензими, които генерират молекули непеталактон. Тези ензими не се срещат в нито един сходен тип растения и са еволюирали по неповторим метод при котешката трева ", споделя откривателят Бенджамин Лихман от университета на Йорк.

За задачите на проучването експертите са сравнили геномите на два типа котешка трева с близкородствено растение - исоп, което не създава иридоиди. Този метод е дал опция на откривателите да схванат хронологията на събитията, довели до появяването на непеталактон, добавя Българска телеграфна агенция.

"Когато за пръв път видяхме геномната поредност, разбрахме, че значимите гени, за които предположихме, че са дейни при образуването на непеталактон, са един до различен в генома. Това ни разреши да разгадаем казуса по-лесно ", изяснява Лихман.

"Котешката трева е отличен модел за проучване на тези процеси. Сега се опитваме да модифицираме химикалите, присъстващи в билката. Растенията непрестанно развиват нова химия. С нашето изследване се надяваме да запечатаме моментни фрагменти от тази еволюция в деяние ", споделя Сара О'Конър от изследователския екип от Института "Макс Планк " за химическа екология.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР