Учени тестваха нова свръхфина противослънчева емулсия, която дава нови надежди

...
Учени тестваха нова свръхфина противослънчева емулсия, която дава нови надежди
Коментари Харесай

Учени тестваха противослънчева защита за Големия бариерен риф

Учени тестваха нова свръхфина противослънчева емулсия, която дава нови очаквания за прекратяването на избелването на коралите от Големия бариерен риф, оповестява Франс прес.

Това неповторимо образувание, вписано през 1981 година в международния лист на ЮНЕСКО, се разгръща на 348 хиляди квадратни километра по австралийското крайбрежие.

Рифът е най-голямото коралово формирование в света и през последните години боледува поради климатичното стопляне. Коралите се избелват и австралийски учени търсят решение на казуса. Най-новото от тях е противослънчева и биоразградима емулсия, 50 хиляди пъти по-тънка от човешкия косъм. Тя се създава благодарение на калциев карбонат, същото съединяване, от което са построени и скелетите на коралите.

Емулсията е направена по този начин, че да плава над коралите. Тя съставлява нещо като предпазен филтър против слънчевите лъчи. Тестове били осъществени със седем разнообразни типа корали. Изпитанията се оказали сполучливи - тънката мембрана забавя избелването на коралите и понижава получената от тях слънчева светлина с 30 %.изб
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР