Учени смятат, че са разрешили един от най-големите парадокси в

...
Учени смятат, че са разрешили един от най-големите парадокси в
Коментари Харесай

Учени твърдят, че са разрешили един от най-големите парадокси в науката

Учени считат, че са разрешили един от най-големите парадокси в науката, който първо беше разпознат от професор Стивън Хокинг.

Той открива, че черните дупки се държат по метод, който опълчва две фундаментални теории.

Черните дупки са мъртви звезди, които са се разпаднали и имат толкоз мощна гравитация, че даже светлината не може да избяга от тях.

Ново изследване претендира, че позволява парадокса, като демонстрира, че черните дупки имат свойство, което е несъмнено като " квантова коса ".

" Проблемът беше позволен! " споделя пред BBC професор Ксавие Калме от университета в Съсекс. Той е измежду тези, които създават математически техники, които, съгласно тях, са разрешили парадокса.

В основата на този абсурд е проблем, който заплашваше да подкопае устоите на две от най-важните теории във физиката. Според Общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн, информацията за това какво влиза в една черна дупка не може да излезе, само че съгласно кватовата механика това е невероятно.

Професор Калме и сътрудниците му настояват, че са посочили, че съставните елементи на звездата оставят отпечатък в гравитационното поле на черната дупка.

Учените назовават този отпечатък " квантова коса ", тъй като тяхната доктрина замества по-ранна концепция, наречена " теорема без коса ", която е създадена от професор Джон Арчибалд Уийлър от Принстънския университет в Ню Джърси през 60-те години на предишния век.

Професор Уийлър дава това име на своята теорема, тъй като тя предава математическото изложение на черна дупка: индивид, който има маса, въртене и заряд, само че няма други физически характеристи, или е плешив, в случай че предпочитате.

" Теоремата с коса " на професор Калме, оповестена в журнала Physical Review Letters, е революционна. Той твърди, че тя позволява парадокса на Хокинг, който тормози съществено физиците, откогато професор Хокинг вижда това разминаване през 70-те година

Парадоксът пораждаше опцията или квантовата механика или теорията за относителността да имат пропуски, което е ужасяваща вероятност за физиците-теоретици, тъй като това са двата стълба, на които се основава по-голямата част от нашето схващане за Вселената.

Авторите на " Теоремата с коса " настояват, че позволяват парадокса посредством съкращаване на разликата сред общата релативност и квантовата механика. Идеята за квантовата коса разрешава на материята, която влиза в черната дупка, да излезе още веднъж без да нарушава никой от главните правила на която и да е от двете теории. Това е просто и елегантно решение.

" На хората обаче ще им е належащо известно време, с цел да го одобряват, " споделя професор Калме. " Хокинг се натъква на този абсурд в годината, в която съм роден, " споделя още той.

Оттогава доста известни физици по света са работили по него, предлагайки доста трагични неща, с цел да го обяснят, включително оферти, че някои аспекти от квантовата механика са неправилни.

" По тази причина ще отнеме известно време хората да одобряват, че нямате потребност от коренно решение за разрешаването на казуса, " изяснява Калме. Ако " теоремата с коса " издържи на инспекцията, той твърди, че това може да бъде първата стъпка за свързването на теориите за относителността и квантовата механика.

" Една от последствията на парадокса на Хокинг беше, че общата релативност и квантовата механика са несъвместими. Това, което откриваме, е, че са много съвместими. "

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР