Учени се заеха със задачата да претеглят живота на Земята

...
Учени се заеха със задачата да претеглят живота на Земята
Коментари Харесай

Хората съставляват незначителна част от биомасата на Земята

Учени се заеха със задачата да претеглят живота на Земята и откриха, че милиардите хора на планетата съставляват незначителна част от биомасата на фона на всички дървета, дъждовни червеи и даже вируси.

Липсата на солидна тежест обаче не пречи на човешките същества да се "налагат ", оповестява Асошиейтед прес, базирайки се на резултатите от проучване, оповестено в сп. "Протоколи на Американската академия на науките ".

Хората съставляват едвам една десетохилядна част от биомасата на Земята, съдейки по "сухото тегло " на въглерода, влизащ в структурата на всички живи организми.

Първото по рода си броене на живота на планетата демонстрира, че нейната същинска "тежка категория " са растенията, съставляващи 80 % от световната биомаса. Бактериите съставляват почти 13 % от нея, а гъбите - към два %.

"Тези цифри може и да не са напълно точни, само че дават визията за съразмерност ", споделя ръководителят на изследователския екип Рон Майло от института "Вайцман " в Израел. Въпреки че съставляват незначителна част от биомасата на Земята, хората оказват голямо въздействие върху по-масивните организми.

От началото на цивилизацията човешките същества са съдействали общото тегло на растенията да намалее на половина, а на дивите бозайници - с 85 %.

Понастоящем домашният наедрял рогат добитък и прасетата на планетата тежат повече от всички диви животни, а домашните пилета - от всички диви птици.

"Ако желаеме да онагледим действителното положение на животните, ще би трябвало да използваме вместо детски книжки за слонове и лъвове описанието "крава, още една крава, трета крава и пиле ", споделя Майло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР