Учени се шегуват, че дори астероид, преминаващ в близост до

...
Учени се шегуват, че дори астероид, преминаващ в близост до
Коментари Харесай

Астероид преминаващ до Земята … носи маска

Учени се майтапят, че даже метеорит, преминаващ наоколо до Земята, демонстрира нерешителност, защото планетата се бори с пандемията от ковид.

Астероидът OR2 открит през 1998 година не съставлява риск за Земята, само че заради външния му тип наподобява по този начин, като че ли е наясно с рисковете на нашата планета сега, съгласно откриватели от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико, които демонстрират, че формата му прилича здравна маска за лице.

„ Малките огромни топографски характерности като хълмове и хребети в единия завършек на метеорит 1998 OR2 са завладяващи научно “, споделя Ан Виркики, началник на планетарния радар в обсерваторията, съгласно известие в пресата.

„ Но защото всички мислим за COVID-19, тези характерности го вършат да наподобява, че като че ли носи маска. “

Астероидът е систематизиран като „ евентуално рисков обект (PHO) “, което значи, че е с диаметър над 200 метра и ще премине в границите на 8 милиона км от орбитата на Земята. Изследователите считат, че този метеорит е с размери почти 2 км, само че въпреки всичко ще бъде на 16 пъти по-голямо разстояние от това до Луната, когато се приближи най-вече до Земята.

Екип от специалисти от обсерваторията Аресибо следи този и други типове метеорити покрай Земята, с цел да предвиждат траекториите на бъдещите “потенциално рискови обекти “.

Учени от университета в Централна Флорида, който ръководи оборудването на Националната научна фондация, пишат в Twitter, че метеоритът „ наподобява знае, че нашата планета е изправена пред пандемия и се защищава “.

Макар метеоритът да не съставлява непосредствена заплаха за Земята, откривателите споделят, че идващият път, когато минава около нея, ще се приближи още до планетата. Затова е основно да се проучат тези типове обекти, с цел да се подобрят технологиите за понижаване на риска от тях, споделят те.

„ През 2079 година метеоритът 1998 OR2 ще премине около Земята към 3,5 пъти по-близо, в сравнение с тази година, тъй че е значимо да се знае тъкмо неговата орбита “, споделя Флавиан Вендити, откривател в обсерваторията.

Астероидът ще направи най-близкия си метод към Земята на 29 април.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР