Учени се натъкнаха на миниатюрни черепи на ембриони, затворени в

...
Учени се натъкнаха на миниатюрни черепи на ембриони, затворени в
Коментари Харесай

Учени се натъкнаха на ембриони на динозаври отпреди 200 млн. години

Учени се натъкнаха на дребни черепи на ембриони, затворени в яйцата на динозаври. Смята се, че фосилите са на 200 млн. години, а до тях специалистите стигнали с помощта на рентгенови лъчи.

Оказало се, че развиването на античните ембриони е сходно на това при днешните влечуги, написа Българска телеграфна агенция.

Яйцата на, тревопасно с дължина 5 метра, които са едни от най-старите в света, са открити през 1976 година в южноафриканския парк „ Голдън гейт хайлендс “.
Динозаврите са обитавали антични гори на Антарктида Учени откриха фосилни остатъци, които сочат, че преди повече от 90 млн. години на Ледения континент е имало тропическа растителност и извънредно високи температури
Поради тяхната чупливост и дребни размери до момента находките бяха сложни за проучване. Още повече, че до момента нямаше неинвазивен способ за проучването им.

Но през 2015 година интернационален екип изпрати седем яйца, от които три съдържащи ембриони, в Европейския синхротрон във френския град Гренобъл.

Те бяха сканирани от мощните рентгенови лъчи на синхротрона посредством електрони, ускорени до скоростта на светлината, в пръстен с над 800 метра дължина.

Получените изображения изображения били с невероятни елементи, стигащи до костните кафези.
Откриха фосили на летящо влечуго, живяло край Сахара преди 100 млн. години Древното животно е имало обсег на крилете 4 метра и се е реело над речните екосистеми, които по това време са съществували в района
Получените данни разрешават на учените да изградят тримерен модел на черепа на бебе-динозавър с дължина едвам няколко сантиметра.

Специалистите по-късно съпоставят получените резултати с най-близките днешни родственици на динозаврите - крокодили, костенурки, гущери и други. Експертите откриват прилики в стадиите им на развиване и най-много в метода, по който пораства черепът в яйцето.
Земята е била покрита от световен океан преди 3,2 милиарда години, считат учени Планетата е била „ воден свят “, а сведения за това дава античен пай океанска кора
„ Най-много ме изненада фактът, че ембрионите се оказаха по-млади, в сравнение с предполагахме. Те се оказаха на 60% фаза от своето развиване! “, разяснява една от основните авторки на проучването Кимбърли Шапел от университета в Йоханесбург.

С новите открития учените стигат до извода, че схемата на ембрионалното развиване на влечугите не се е променяла от 200 милиона години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР