Учени се натъкнаха на фосил от Демократична Република Конго, в

...
Учени се натъкнаха на фосил от Демократична Република Конго, в
Коментари Харесай

Най-старата гъба е на 810 милиона години

Учени се натъкнаха на фосил от Демократична Република Конго, в който е непокътната най-старата гъба в света на възраст 810 милиона години, оповестява в. "Дейли мейл ".

Досега се считаше, че най-старите гъби датират отпреди 460 милиона години. Фосилът на античния мицел се е запазил в канара наоколо до конгоанския град Мбужи Маи. Откритието на проф.Стив Бонвил от Брюкселския свободен университет е огромно, защото връща доста по-назад във времето появяването на първите гъби.

Откриха остатъци от мозъка на членестоного, живяло преди 485 млн. години

Старите скални мостри са били част от сбирка, съхранявана в Музея на Африка в белгийския град Тервьорен. Фосилизираните мицелови разклонения на античната гъба са се формирали в канара в преходната зона сред земята и водата, предава Българска телеграфна агенция.

По думите на проф. Бонвил преди 810 милиона години гъбите са били значими сътрудници на растенията и са изиграли основна роля при разпространяването им на сушата преди към 500 милиона години.

Досега учените са съумели да опишат 120 хиляди типа гъби. Но доста от тях към момента са неизучени, като техният брой може да варира сред 2,2 и 3,8 милиона разнообразни типове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР