Учени се ангажираха да проучат как да бъде преодоляна старостта

...
Учени се ангажираха да проучат как да бъде преодоляна старостта
Коментари Харесай

Стартират изследвания за нов метод за борба със стареенето

Учени се ангажираха да проучат по какъв начин да бъде преодоляна старостта със съществуващите и утвърдени медикаменти, написа английският вестник The Times. Проектът би трябвало да бъде изпълнен без опити върху животни, като се основава единствено на лабораторни проучвания с човешки кафези.
Задачата на учените от новия проучвателен център на Университета в Ексетър е да ревизират дали стотиците съществуващи медикаменти са в положение да възстановят стареещите кафези, които натрупват рискови субстанции в организма през целия живот на тялото. Именно на тях, съгласно специалистите, се дължи появяването на голям брой хронични болести, които са свързани със старостта: артрит, остеопороза, диабет, деменция, съобщи организация Фокус.
Предстои да бъде открито какви съставки са способни да съживят тези кафези. Методите, които ще бъдат употребявани, няма да включват опити с животни, защото тези медикаменти към този момент са получили позволение за излизането на пазара. Освен това учените са безапелационни: доста открития, които наподобяват обещаващи при опитите с плъхове и мишки, в последна сметка не са от изгода за индивида.
Работата с човешките кафези не е лесна, споделят учените, тъй като може да отнеме месеци, с цел да се възпроизведат верните условия за опита. Но когато това се случи, клетките реагират на операциите доста по-добре. Ето за какво, по-специално, в лабораторията на Университета в Ексетър се пробват да обучат ново потомство учени, които ще разработят тези подходи и ще допринесат за отхвърлянето на тестванията върху животни.
Както отбелязва създателят на публикацията, единствено едно на хиляда нови медикаменти, които се тестват върху животни, минава изпитвания върху хора, а от тях в последна сметка единствено едно на всеки пет получава утвърждение. Затова учените считат, че може би новата техника може да поправя обстановката.
Сред главните проблеми на стареенето, специалистите дефинират загубата на стволови кафези, способни на подмладяване, продължителните възпаления, както и увеличението на броя на старите кафези. Когато болните кафези се разделят, те натрупват увреждане в ДНК-то на индивида. Ето за какво като за начало учените ще тестват 250 модерни медикаменти точно върху такива кафези, с цел да открият дали могат да ги подмладят.
Тъй като тестванията ще се вършат върху човешки кафези, учените са получили заричане за финансиране от организации, защитаващи правата на животните. Самото изследване може да продължи 10 години, отбелязва The Times.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР