Учени създадоха безмоторен самолет, който се научава да лети в

...
Учени създадоха безмоторен самолет, който се научава да лети в
Коментари Харесай

Учени създадоха безмоторен самолет, който „се учи“ да лети като птица

Учени сътвориха безмоторен аероплан , който се научава да лети в издигащи се нагоре потоци топъл въздух , съобщи Агенция Франс Прес. Експериментите могат да са от изгода за по-доброто опознаване миграциите на птиците.

Пернатите употребяват вeртикално придвижване на въздуха, с цел да летят и да се повдигнат на огромна височина, без да е нужно да махат с криле, въпреки никой да не може да изясни по какъв начин го вършат.

Self-flying 'learns' to soar like a bird
— TechXplore (@TechXplore_com)

За да опознаят тази жизненоважна по време на миграциите дарба, учени от Калифорнийския университет в Сан Диего снабдили безпилотен безмоторен аероплан с бордови компютър, който разрешава да се смени посоката на полета въз основа на измервания в действително време. За да може самолетът да лети в непрекъснато изменяща се среда, компютърът му има способността да се самообучава въз основа на добития опит.

Резултатите демонстрират, че след тестови полети с времетраене едвам 15 часа самолетът " се научил " по какъв начин да усъвършенства ситуацията си и да употребява потоците топъл въздух въз основа на някои образни и физически индикации.

" Смятаме това за впечатляващо, защото безмоторният аероплан нямаше никакви предварителни знания в региона на атмосферната физика и аеродинамиката ", съобщи ръководителят на проучването Масимо Вергасола. " Техниката на безмоторния аероплан се оказа доста добра в непрекъснато изменяща се въздушна среда. Птиците, които се издигат стремително нагоре във въздуха, евентуално правят калкулации, свързани със комплицирано обмисляне, или се осланят на спомагателни индикации, каквито са облаците ", разяснява той.-->

By

Scientists at the have made a glider that uses machine learning to mimic how migratory birds use thermals to soar.

The team says it could help our understanding of how migratory birds are able to travel such distances
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР