Учени създадоха безмоторен самолет, който се научава да лети в

...
Учени създадоха безмоторен самолет, който се научава да лети в
Коментари Харесай

Учени създадоха безмоторен самолет, който се учи да лети като птица

Учени сътвориха безмоторен аероплан, който се научава да лети в издигащи се нагоре потоци топъл въздух, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Експериментите могат да са от изгода за по-доброто опознаване миграциите на птиците.

Пернатите употребяват вeртикално придвижване на въздуха, с цел да летят и да се повдигнат на огромна височина, без да е нужно да махат с криле, въпреки никой да не може да изясни по какъв начин го вършат.

За да опознаят тази жизненоважна по време на миграциите дарба, учени от Калифорнийския университет в Сан Диего снабдили безпилотен безмоторен аероплан с бордови компютър, който разрешава да се смени посоката на полета въз основа на измервания в действително време. За да може самолетът да лети в непрекъснато изменяща се среда, компютърът му има способността да се самообучава въз основа на добития опит. Резултатите демонстрират, че след тестови полети с времетраене едвам 15 часа самолетът " се научил " по какъв начин да усъвършенства ситуацията си и да употребява потоците топъл въздух въз основа на някои образни и физически индикации.

" Смятаме това за впечатляващо, защото безмоторният аероплан нямаше никакви предварителни знания в региона на атмосферната физика и аеродинамиката - съобщи ръководителят на проучването Масимо Вергасола. - Техниката на безмоторния аероплан се оказа доста добра в непрекъснато изменяща се въздушна среда. Птиците, които се издигат стремително нагоре във въздуха, евентуално правят калкулации, свързани със комплицирано обмисляне, или се осланят на спомагателни индикации, каквито са облаците. "

Някои типове, като пъстроопашатия крайбрежен бекас и блатните птици, които могат да прелетят до 11 500 км без междинно кацане, не биха могли да го сторят, без да имат сходни качества.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР