Учени съобщиха, че са открили имунни клетки, които могат да

...
Учени съобщиха, че са открили имунни клетки, които могат да
Коментари Харесай

Учените откриха „универсален убиец“ на всички щамове грип

Учени оповестиха, че са разкрили имунни кафези, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа в проучване, приветствано като " извънреден пробив ", който може да докара до универсална еднократна ваксина против нерядко смъртоносната болест, съобщи AFP.
Според Световната здравна организация епидемиите от грип, най-вече сезонни, убиват стотици хиляди хора всяка година.
Поради мутиращите варианти формулите за ваксина би трябвало да се актуализират постоянно, предлагайки единствено краткотрайна отбрана в сегашния миг.
Изследователите от Австралия споделят, че " убийствените Т-клетки " - открити в над половината от популацията на света - са посочили по време на тестванията успеваемост в битката с всички нормални типове грип.
Това значи, че клетките евентуално могат да бъдат употребявани за създаване на изчерпателен грипен палач, който не би трябвало да се трансформира годишно и даже ще бъде ефикасни при хора, които естествено не ги имат.
" Грипните вируси непрестанно мутират, с цел да избегнат разпознаването от нашата имунна система. Те са извънредно разнородни, което прави съвсем невъзможни предварителната защита и имунизацията против варианта, който ще провокира идната грипна пандемия ", споделя Мариос Куцакос, откривател в институт „ Дохърти “ към университета в Мелбърн.
Т-клетките са тип бели кръвни телца, които бродят из тялото в сканиране на аномалии и инфекции. Те са от значително значение за човешкия имунитет против голям брой заразни бактерии и вируси.
Така наречените " универсални убийци " - Т-клетките, са неповторими по това, че могат непосредствено да се прицелват и убиват други инфектирани кафези.
Куцакос и неговите сътрудници са употребявали масспектрометрия - сканираща техника, която оказва помощ на обособени молекули въз основа на тяхната маса - да разпознават елементи от вируса, които се срещат във всички варианти грип и са открили, че убийствените Т-клетки могат дейно да се борят с вариациите на грип А, В и С.
Грипът е изключително рисков за възрастни хора, деца и хора с нарушена имунна система, както и за някои етнически групи, които в никакъв случай не са развивали имунен отговор на болестта.
Екипът на проучването е патентовал откритието си, а откривателите се надяват, че това ще им разреши да разработят универсална противогрипна ваксина " за понижаване на въздействието на пандемията и сезонния грип по света ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР