Учени съобщават за първа регистрирана топлинна вълна в Антарктида, като

...
Учени съобщават за първа регистрирана топлинна вълна в Антарктида, като
Коментари Харесай

Учените регистрират първата топлинна вълна на Антарктида

Учени оповестяват за първа записана топлинна вълна в Антарктида, като в същото време показват опасенията си, че сходни феномени могат да нанесат дълготрайни вреди върху животни, растения и екосистеми, съобщи ДПА, базирайки се на обява в сп. " Глоубъл обмен байолъджи ".

Специалисти от Австралийската антарктическа стратегия са записали първата регистрирана топлинна вълна в изследователската база Кейси в Източна Антарктида по време на летния сезон 2019-2020 в южното полукълбо, до момента в който рекордно високи температури бяха измерени и на Антарктическия полуостров.

В интервала сред 23 и 26 януари в база Кейси са регистрирани най-високите оптимални и минимални температури. Като топлинна вълна се класифицират три поредни дни с регистрирани извънредно високи оптимални и минимални температури.

В посочения откъслек минималните температури са били над нула градуса Целзий, а оптималните - над 7,5 градуса Целзий.

На 24 януари в база Кейси е регистрирана температура от 9,2 градуса Целзий - с 6,9 градуса по-висока от междинната за станцията и най-високата, записана в миналото на това място. Следващата заран " заковава " връх за най-висока минимална температура с 2,5 градуса Целзий.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР