Учени съобщават за първа регистрирана топлинна вълна в Антарктида, като

...
Учени съобщават за първа регистрирана топлинна вълна в Антарктида, като
Коментари Харесай

Първа топлинна вълна е регистрирана в Антарктида

Учени оповестяват за първа записана топлинна вълна в Антарктида, като в същото време показват опасенията си, че сходни феномени могат да нанесат дълготрайни вреди върху животни, растения и екосистеми, съобщи ДПА, базирайки се на обява в сп. "Глоубъл обмен байолъджи ".

Специалисти от Австралийската антарктическа стратегия са записали първата регистрирана топлинна вълна в изследователската база Кейси в Източна Антарктида по време на летния сезон 2019-2020 в южното полукълбо, до момента в който рекордно високи температури бяха измерени и на Антарктическия полуостров.

Единственият континент без ковид … е Антарктида

В интервала сред 23 и 26 януари в база Кейси са регистрирани най-високите оптимални и минимални температури. Като топлинна вълна се класифицират три поредни дни с регистрирани извънредно високи оптимални и минимални температури.

В посочения откъслек минималните температури са били над нула градуса Целзий, а оптималните - над 7,5 градуса Целзий.

На 24 януари в база Кейси е регистрирана температура от 9,2 градуса Целзий - с 6,9 градуса по-висока от междинната за станцията и най-високата, записана в миналото на това място. Следващата заран "заковава " връх за най-висока минимална температура с 2,5 градуса Целзий.

Затоплянето в Антарктика оголи прикрит остров

Температурни върхове паднаха през февруари и в проучвателен бази на Антарктическия полуостров, като междинните дневни температури за месеца надхвърляха дълготрайните индикатори с сред 2 и 2,4 градуса Целзий.

Изследователите споделят, че въз основа на предходния опит от извънредно горещи лета в Антарктида, могат да чакат през идните години да бъдат докладвани многочислени биологични резултати - удостоверение за това по какъв начин климатичните промени засягат даже най-отдалечените кътчета на планетата.

В взаимно изказване създателите на проучването показват, че Антарктида "не е ваксинирана против " рискови климатични проявления, които съгласно прогнозите ще са по-чести и интензивни вследствие на промените в климата.

Снегът в Антарктида стана червен

"Светът изцяло основателно се е фокусирал върху пандемията от ковид, само че това не трансформира обстоятелството, че планетата продължава да се затопля. Антарктида може и да е изолирана от останалата част на света, само че въздействията й са световни ", пишат откривателите.

Миналия месец учени записаха най-горещия ден в Антарктида - на 6 февруари температурата, измерена в аржентинската база Есперанса, доближи 18,3 градуса по Целзий, колкото в известния с топлото си време Лос Анджелис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР