Учени събраха проби от езера на дълбочина 800 м под

...
Учени събраха проби от езера на дълбочина 800 м под
Коментари Харесай

Учени изследваха езера под антарктически ледници

Учени събраха проби от езера на дълбочина 800 м под повърхността на антарктически ледници, с цел да научат повече за изискванията за миниатюрен живот, заяви в. " Дейли мейл ".

Езера от течна вода от време на време могат да се образуват надълбоко под повърхността на Антарктида и да поддържат екосистема от микробен живот с помощта на изобилието на въглерод в леда. Във водата е имало 5400 % повече органически въглерод, в сравнение с е належащо за поддържането на микробен живот. Изобилната храна евентуално е компенсирала неналичието на светлина, предава Българска телеграфна агенция.

" Те могат да ни научат доста за планетата ни, тъй като екосистемите са опростени, без високи равнища на организми " - сподели Триста Вик-Мейджърс от Мичиганския софтуерен институт, началник на експедицията до субглациалната езерна система Уиланс. - Така можем да отговорим на въпроси за живота, които мъчно биха намерили отговор на други места ".

Учените са разкрили бавноходки в субглациалните води. Тези микроскопични организми са измежду най-издръжливите форми на живот в света, издържащи на рискова радиация и температури. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР