Учени са установили първото пряко доказателство за така наречената подхранваща

...
Учени са установили първото пряко доказателство за така наречената подхранваща
Коментари Харесай

Експерти: Предстои изригване на супервулкан в Южна Италия

Учени са открили първото директно доказателство за по този начин наречената подхранваща " гореща зона " на супервулкан в южната част на Италия. Експертите споделят, че това е симптом за наближаващо изригване, оповестява КРОСС, цитирайки phys.org.

Кампи Флегреи (Campi Flegrei - " горящите полета " ), област северозападно от Неапол към този момент е избухвал в предишното преди епохи.

Районът е релативно спокоен от 1980 година насам, когато проникването на магма или вода в повърхностна конструкция на вулкана провокира серия от слаби трусове.

С помощта на сеизмологична техника учените в този момент са разпознали местоположението на горещата зона, в която се натрупват горещи материали, захранвайки калдерата (от испански - " казан " - срутен във вътрешността кратер).

Изследването е ръководено от доктор Лука де Сиена (Luca De Siena) от Университета на Абърдийн, взаимно с INGV Osservatorio Vesuviano, лабораторията RISSC на Университета в Неапол и Университета на Тексас в Остин.

Проучването, оповестено в Scientific Reports, е казус, който може да помогне да се предскажат по какъв начин и къде може да се случат бъдещите изригвания.

" Един въпрос, който озадачава учените, е къде се намира магмата под кратера, и нашето проучване дава първото доказателство за съществуването на гореща зона в границите на град Поцуоли, която се простира в морето на дълбочина 4 км ", споделя доктор Де Сиена.

" Въпреки че това е най-вероятното разположение на неголяма партида магма, то може да бъде и парещ, цялостен с течност контейнер върху по-обширна магмена камера, ситуирана още по-дълбоко ".

Проучването на доктор Де Сиена допуска, че магмата е била възпрепятствана да се издигне към повърхността през 1980 година от наличието на скална групировка с дебелина 1-2 км, която блокира пътя й, принуждавайки я да освободи напрежението по непряк маршрут.

Въпреки че последствията от това към момента не са изцяло изяснени, относително ниските стойности на сеизмичната интензивност в региона от 1980 година до момента демонстрира, че налягането се натрупа в калдерата, което го прави по-опасно.

" През последните 30 години държанието на вулкана се е трансформирало, става все по-горещо, поради течната маса проникваща в цялата калдера ", изяснява доктор Де Сиена.

" Каквото и да е произвело интензивността под Поцуоли през 1980 година се е преместило някъде другаде, тъй че заплахата не просто е останала на същото място, в този момент може даже да е доста по-близо до Неапол, който е по-гъсто обитаем.

" Това значи, че рискът от калдерата към този момент освен в центъра, а е мигрирал. Можете да си визиите Кампи Флегреи като вряща тенджерата със чорба под повърхността.

" Какво значи това от позиция на мащаба на вероятно бъдещо изригване не можем да кажем, само че няма подозрение, че вулканът става все по-опасен.

" Големият въпрос, на който би трябвало да се отговори сега е, дали това е огромен пласт магма, която се издига към повърхността или нещо по-малко обезпокоително, което може да си откри път към повърхността в морето ".

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР