Учени са създали малко роботизирано устройство, което безопасно си проправя

...
Учени са създали малко роботизирано устройство, което безопасно си проправя
Коментари Харесай

Роботизирано устройство си проправя път през биещо сърце

Учени са основали малко роботизирано устройство, което безвредно си проправя път през биещо сърце, демонстрирайки какво биха могли в бъдеще да правят сходни принадлежности по време на хирургични интервенции, съобщи Асошиейтед прес.

За създаването експертите са почерпили ентусиазъм от пълзящите по стени хлебарки и мустаците на плъховете. За да открие пътя си до характерно място в сърцето, дребната тръбичка, наречена катетър, внимателно "пълзи " по стените на органа, до момента в който доближи клапата. Устройството се ориентира с помощта на "оптичен мустак ".

Демонстрацията е направена от експерти от Детската болница в Бостън върху живи свине в лаборатория. Това е един от първите пъти, в който учени демонстрират на какво е кадърен самостоятелен хирургичен робот, без да е належащо да бъде направляван от доктор. Технологията комбинира изображения от камера и машинно самообразование, позволяващи на устройството да схваща каква тъкан допира и каква мощ ползва.

Учените означават, че демонстрационната технология към момента е надалеч от операционната зала. В бъдеще обаче сходни устройства могат да се употребяват за осъществяването на рутинни стъпки по време на интервенция, с цел да могат хирурзите да се концентрират върху по-сложни задания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР