Учени са създали два ембриона на северен бял носорог като

...
Учени са създали два ембриона на северен бял носорог като
Коментари Харесай

Учени създадоха два ембриона на северен бял носорог в опит да спасят вида

Учени са основали два ембриона на северен бял носорог като част от напъните да спасят съвсем изчезналия тип, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Отбелязваме значимо събитие по осеяния с трудности път, което ни разрешава да планираме бъдещите стъпки в

програмата за спасяването на северния бял носорог ", се показва в изказване, направено от Томас Хилдебранд от Института за проучване на животните и дивата природа " Лайбниц " в Германия.

През август учените сполучливо взеха яйцеклетки от последните две останали женски от типа - Наджин и Фату, които живеят в Кения. Яйцеклетките бяха изпратени в лаборатория в Кремона, Италия, и изкуствено оплодени със сперма от към този момент починали мъжки северни бели носорози.

" След десетдневен инкубационен интервал две от яйцеклетките на Фату се развиха в жизнеспособни ембриони, които бяха криосъхранени за предстоящ трансфер. От яйцеклетките на Наджин не се развиха жизнеспособни ембриони ", споделя Чезаре Гали от лабораторията " Авантеа " в Кремона, Италия.

Учените възнамеряват замразените ембриони в предстоящ миг да бъдат трансферирани на сурогатни майки от типа южен бял носорог, защото Наджин и Фату не са в положение да износят бременност заради разнообразни здравословни аргументи.

" Предстои ни да изминем дълъг път ", споделят експерти от резервата " Ол Педжета " в Кения, където живеят Наджин и Фату.

Процедурата е резултат от години на проучвания и набиране на средства, откакто опитите за естествено размножаване на носорозите се оказаха несполучливи.

Судан - последният мъжки северен бял носорог, се спомина предходната година. Преди това обаче от него и няколко други мъжки екземпляра е взета замразена сперма с вярата, че за спасяването на типа могат да бъдат приложени техники за асистирана репродукция. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР