Учени са разрешили отдавнашна загадка за Стоунхендж, определяйки откъде произлизат

...
Учени са разрешили отдавнашна загадка за Стоунхендж, определяйки откъде произлизат
Коментари Харесай

Учени разгадаха откъде идват мегалитите на Стоунхендж

Учени са разрешили отдавнашна мистерия за Стоунхендж, определяйки от кое място произлизат множеството мегалити, съставляващи известния монумент в Уилтшър, Англия, с помощта на мостри, съхранявани в Съединени американски щати десетилетия наред, съобщи Ройтерс.

Геохимически проби демонстрират, че 50 от 52-та великански камъка, известни като сарсени, имат общ генезис и идват от Уест Уудс на към 25 километра от мястото на строителството.

Сарсените доближават на височина от седем до девет метра и тежат няколко десетки тона. Учени от университета в Брайтън са приложили нова техника в проучването им, добавя Българска телеграфна агенция.

Строителите на Стоунхендж пристигнали от Средиземноморието

Специалистите първо са открили химическия състав на скалите благодарение на рентгенов уред. Оказало се, че съставът им е 99 % силициев диоксид, с незначителни примеси от други детайли.

Поради сходството в състава на множеството камъни учените стигат до заключението, че те са добивани от един и същи източник. Основни мостри (керн), взети през 1958 година, се оказват от огромна изгода за проучването. Работници, които възвръщат паметника, ги взимат със себе си като сувенир, само че след няколко десетилетия вземат решение да ги върнат на учените.

Образците са изследвани благодарение на масспектрометър, което разрешава приемане на по-точни данни. Получените отпечатъци са съпоставени с 20 вероятни места на генезис. Най-близко подобие е намерено с кариерата Уест Уудс, Уилтшър.

Предишни изследвания демонстрират, че по-малките "сини камъни " на Стоунхендж са донесени от Уелс, от находище на към 200 километра западно от мястото. Учените стигат до извода, че както гигантските сарсени, по този начин и "сините камъни ", са докарани на строителната площадка почти едновременно (около 2500 година пр.н.е.).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР