Учени са проучили поведението на няколко мравуняка и са установили,

...
Учени са проучили поведението на няколко мравуняка и са установили,
Коментари Харесай

Различните колонии мравки имат собствена индивидуалност


Учени са проучили държанието на няколко мравуняка и са открили, че всеки от тях си има лично държание и "характер". Все още не е ясно къде се корени това събитие.

Още от 30-те години на предишния век се знае, че съществуват суперорганизми, т. е. колонии от организми -т. нар. полиморфизъм. Те могат да бъдат инсекти, както и морски животни. Учените са открили, че всяка една сходна колония има държание, което може да бъде характеризирано като държание на персона със своя характерност.

Учените са стигнали до това умозаключение, наблюдавайки пет колонии с мравките от типа Azteca constructor, които са присъщи за Централна и Южна Америка. Те са подложили колониите на няколко разнообразни теста, внасяйки разнообразни промени в тяхната среда на живеене. Този тип мравки живеят в симбиоза с дърветата от типа Cecropia. Изследвани са били реакциите на колонията мравки на трептения на дървото, имитиращи съществуване на гръбначно животно, на заличаване на листата - реплика на съществуване на други инсекти, хранещи се с листа и още сходни проби. Оказало се, че на едни и същи дразнители другите колонии реагират сходно, само че не еднообразно. Някои от тях са по-агресивни, а други по-пасивни в реакциите си. В резултат на наблюденията на учените излиза наяве, че колониите, които реагират на външни фактори по-агресивно, са в п-добро положение, в сравнение с „ по-покорните “ колонии. Същото се отнася и за дървото, с което живеят в симбиоза. То също е в по-добро положение, в случай че приютява мравуняк на по-агресивни мравки. Учените акцентират, че това държание не може да бъде сравнявано с това на гръбначни животни, и още по-малко – с това на хората. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР