Учени са постигнали рекордна скорост на трансфер на данни, която

...
Учени са постигнали рекордна скорост на трансфер на данни, която
Коментари Харесай

Учени прехвърлиха целия интернет трафик за 1 сек.

Учени са постигнали рекордна скорост на трансфер на данни, която е способна да трансферира целия интернет трафик за по-малко от секунда. За задачата са употребявани единствено оптични кабели и един компютърен чип, оповестява DigitalTrends.

Проектът е на Техническия университет на Дания в Копенхаген, като е осъществен дружно с сътрудници в Швеция и Япония. Учените са употребявали технология, която разрешава да се внедряват оптични съставни елементи в компютърни чипове. Чрез нея потокът от данни може да се раздели на хиляди обособени канали.

Експериментът е включвал разделянето на поток от данни на 37 секции за всяко ядро на оптичен кабел, а по-късно тези секции са разграничени на по 223 детайла. Те са пренесени на отдалеченост от съвсем 8 км. без да си пречат и взаимодействат.

Постигната е рекордна скорост от 1.84 петабита в секунда. Това е близо двойно на целия интернет трафик или към 230 млн. фотоси в секунда.

" Това е голямо количество данни, които предаме на практика през кабел със сечение по-малко от 1 квадратен милиметър и демонстрира какъв брой доста още можем да реализираме с интернет връзките ", разяснява Асбьорн Арвад Йоргенсен, началник на екипа.

Скоростта не е най-високата постигана в историята. Други учени са достигали 10.66 петабита в секунда, само че с доста по-голямо и комплицирано съоръжение. Новият план е напълно минималистичен и доста по-лесен за осъществяване.

Йоргенсен счита, че технологията има още място за усъвършенстване във всички направления. Това включва и още по-малка повърхност на нужното съоръжение и то да се смести в подобен размер на кибритена кутия.

Разработката може да се ползва в разнообразни мащаби и надлежно с повече благоприятни условия. Йоргенсен споделя, че в случай че същата система се построи с размерите на дребен сървър, в нея ще могат да се сместят 8251 " кибритени " устройства, всяко от които ще предава над петабит информация и по този начин може да се реализиран още по-впечатляващи скорости на трансфер на данните.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР