Учени са озадачени, след като огромна „чудовищна“ галактика мистериозно изгасна

...
Учени са озадачени, след като огромна „чудовищна“ галактика мистериозно изгасна
Коментари Харесай

Огромна галактика „изгасна“ и учените не знаят защо

Учени са озадачени, откакто голяма „ чудовищна “ вселена мистериозно изгасна в нощното небе, написа „ Индипендънт “, представен от БТВ.

Паяжината от звезди, позната с името XMM-2599 съществува от първите моменти на вселената. Учени са открили, че възрастта й е към 12 милиарда години. По време на живота си галактиката е основала доста звезди, до момента в който внезапно не изчезнала.

Бързата и неочаквана гибел озадачи астрономи по целия свят. Според учените изгубването на галактиката не може да бъде обяснено от нито един теоретичен модел, с който разполагаме сега.

Астрономи откриха солидна вселена в ранната Вселена

Какво значи цяла вселена да изгасне? Повечето хора си показват, че става въпрос да изчезне тотално от небето. Всъщност XMM-2599 е произвела милиарди звезди за доста къс интервал от време, след което просто спряла да го прави.

В пиковете си времена галактиката е произвеждала звезди със мощ повече от 1000 пъти на нашето Слънце всяка година. За съпоставяне, Млечният път основава по една звезда всяка година.

Тъй като галактиката се намира извънредно надалеч от нас, това дава опция на астрономите безусловно да надникнат обратно във времето. Докато светлината от събития в тази вселена доближи до планетата ни, в действителност те от дълго време са завършили.

Учените към момента не знаят за какво XMM-2599 е навлязла толкоз бързо в неактивната си фаза.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР