Учени са открили в морските дълбини пластмасова кутия за сирене

...
Учени са открили в морските дълбини пластмасова кутия за сирене
Коментари Харесай

Разгражда ли се пластмасата в морските дълбини

Учени са разкрили в морските дълбини пластмасова кутия за сирене и пластмасова торбичка, които са изглеждали като нови, макар че са изкарали над 30 години под водата, оповестява ДПА. " Нито торбичката, нито кутията носеха следи от каквото и да било разложение или разрушение на съставените елементи им ", съобщи биохимикът Щефан Краузе от Центъра за океанографски проучвания в източния немски град Кил.

Находката на Краузе беше разказана в научното списание " Нейчър " и свидетелства за устойчивостта на пластмасовите боклуци в естествената среда.

Общо взето са редки свидетелствата за държанието на тези отпадъчни опаковки на дълбочина над 4000 метра, защото те мъчно могат да бъдат датирани. В случая на Краузе откривателите имали шанс. Торбичката съдържала специфична серия от кенчета с кока-кола, пусната за Купа Дейвис през 1988 година. Що се отнася до пластмасовата кутия от немски производител, на нея бил непокътнат 5-цифров пощенски код, който е бил използван единствено към 1990 година. Тези боклуци са били изхвърлени преди време от немски откриватели в Тихия океан, които са търсели благоприятни условия за рандеман на магнезиева руда на 800 километра от крайбрежията на Перу.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР