Учени са открили първия материал, който показва свръхпроводимост на стайна

...
Учени са открили първия материал, който показва свръхпроводимост на стайна
Коментари Харесай

Нов супер материал поражда надежда за енергийна революция

Учени са разкрили първия материал, който демонстрира свръхпроводимост на стайна температура , което значи, че през него протича електрически ток с съвършена успеваемост - без загуба на сила като топлота, оповестява БиБиСи.

В момента огромна част от силата, която генерираме, се губи заради електрическо противодействие, което се губи като топлота.

Така " свръхпроводящите " материали на стайна температура могат да революционизират електрическата мрежа .

До този миг постигането на свръхпроводимост изискваше охлаждащи материали до доста ниски температури . Когато тази дарба е открита през 1911 година, е допустима единствено при температура, известна като безспорна нула (-273,15°С).

Оттогава физиците са разкрили материали, които са свръхпроводими при по-високи - само че въпреки всичко доста студени минусови температури.

Екипът, който стои зад това последно изобретение разяснява, че това е огромен прогрес в търсене, което продължава век .

" Поради рестриктивните мерки на ниските температури, материалите с такива невероятни свойства не са преобразили изцяло света по метода, по който мнозина биха могли да си го показват ", изяснява доктор Ранга Диас от университета в Рочестър, щата Ню Йорк.

" Нашето изобретение обаче ще отстрани тези бариери и ще отвори вратата за доста евентуални приложения . "

Д-р Диас добави, че свръхпроводниците със стайна температура " несъмнено могат да трансформират света, какъвто го познаваме ".

В Съединени американски щати електрическите мрежи губят над 5% от силата си в процеса на предаване. Така че оправянето с тази загуба може евентуално да спести милиарди долари и да окаже въздействие върху климата.

Учените следят свръхпроводящото държание в съединяване с въглероден серен хидрид при температура 15°С .

Способността за свръхпроводимост обаче се появява при извънредно високо налягане от 267 милиарда паскала - към милион пъти по-високо от типичното налягане в гумите. Това явно лимитира практическата му полза.

Д-р Диас добавя, че идната цел ще бъде да се намерят способи за основаване на свръхпроводници със стайна температура при по-ниско налягане, тъй че те да бъдат икономични за произвеждане в по-голям размер .

Тези материали могат да имат доста други приложения. Те включват нов метод за задвижване на левитиращи влакове - като влаковете Маглев, които " летят " по линии в Япония и Шанхай, Китай. Магнитната левитация е характерност на някои свръхпроводящи материали.

Друго приложение би била по-бързата и по-ефективна електроника .

" С този тип технология можете да превърнете обществото в свръхпроводящо общество, където в никакъв случай повече няма да имате потребност от неща като акумулатори ", добавя съавторът Ашкан Саламат от университета в Невада, Лас Вегас.

Резултатите са.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР