Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите

...
Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите
Коментари Харесай

Учени откриха как да разширят наблюдението на космическите отпадъци

Учени са разкрили метод да следят на дневна светлина галактическите боклуци, които съставляват опасност за настоящите спътници, съобщи „ Франс прес ", като се базира на обява в списание „ Нейчър къмюникейшънс ".

Новият способ за наблюдаване се основава на лазерна телеметрия от оптичните наземни станции за наблюдаване. Тази техника обаче е използвана единствено за няколко часа по здрач, когато наблюдателната станция на Земята е в мрачевина, само че отломките към момента са осветени от Слънцето.

Изследователи от Австрия оповестиха обаче, че са съумели да разширят този прозорец за наблюдаване, като употребяват композиция от телескоп, детектор и филтър, с цел да усилят контраста сред обектите и небето. Благодарение на това е допустимо галактическите боклуци да се наблюдават 22 часа на ден, вместо актуалните шест.

„ Това ще е от основна изгода за бъдещи задачи за отстраняването им или за възстановяване на орбиталните прогнози при положение на предизвестие за конфликт ", сподели съавторът на проучването Михаел Щайндорфер от Австрийската академия на науките.

Близо 9 хиляди спътника са изведени в орбита от 1957 година насам. Според американските военни към 23 хиляди обекта с величина над 10 сантиметра обикалят към Земята с повече от 20 хиляди километра в час. При тази скорост всеки конфликт може да унищожи който и да било сателит и да сътвори още повече парчета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР