Учени са открили 18 нови вида пеликанови паяци - паякообразни,

Учени са открили 18 нови вида пеликанови паяци - паякообразни, ...

Учените откриха 18 нови вида пеликанови паяци.


Учени са открили 18 нови вида пеликанови паяци - паякообразни, които изглеждат също толкова абсурдно, колкото звучи и името им, предаде агенция ЮПИ. Животните са открити в джунглите на Мадагаскар от изследователи от природонаучен музей Смитсониън.

Експертите Хана Ууд и Николай Шарф са използвали екземпляри, събрани по време на собствени теренни разработки, както и паяци, открити при проучване за калифорнийската Академия на науките в САЩ.

Повечето паяци ядат каквото се оплете в мрежите им. Вследствие на това много от тях изяждат свои себеподобни.

Пеликановите паяци се хранят само с други паяци и анатомията им е специално устроена за това. Те използват дългите си, извити като на пеликан вратове, и зъбите си, за да пронизват жертвите си. Дългият врат позволява на паяка да държи жертвата на разстояние от останалата част от тялото си, за да избегне евентуални насрещни атаки.

Специалистите мислят, че тези паяци обитават Мадагаскар от времето на Пангея преди 180 милиона години.

Към настоящия момент островната държава е местообитание на 26 различни вида пеликанови паяци, 18 от които са описани през седмицата в сп. "ЗууКийс".

The Pelican spider has elongated jaws & neck for catching other spiders. They're native to South Africa & Australia. pic.twitter.com/kMIqj9jE5h
— Strange Animals (@Strange_Animals) January 16, 2015

Източник: novini.bg