Учени са на път да направят голяма крачка към разработването

...
Учени са на път да направят голяма крачка към разработването
Коментари Харесай

Учените близо до голям пробив - универсален кръвен тест за рак

Учени са на път да създадат огромна крачка към създаването на повсеместен кръвен тест за рак, който може да открива тумори доста преди човек да получи някакви признаци, написа " Гардиън ".

Новият тест, който ще реагира при мутирала ДНК, която свободно се придвижва в кръвта или свързани с рака протеини, дава позитивен резултат при 70% от случаите , свързани с 8 типа рак. В изследването са взели участие повече от 1000 пациенти.

В бъдеще сходен тест постоянно може да бъде употребен в скрининг стратегии и по-рано да се диагностицира и лекува злокачественото заболяване.

Използването на комбинацията от подбрани биомаркери за ранно разкриване има капацитет да промени метода, по който ние ревизираме за рак, сподели Николас Пападопулос, професор по онкология в Университета " Джон Хопкинс " и един от създателите на проучването.

Тестът също може да дефинира формата на рака - цел, която предходни кръвни проби не можеха да реализират.

Кръвният тест засича наличието на неточности в 16 гена , които постоянно мутират в друг тип рак. Кръвта на пациента също е тествана за 8 известни протеинови биомаркери, които ще разрешават да се разбере къде се намира туморът в тялото.

Взети са кръвни проби от 1005 пациенти. Тестът е засякъл сред 33% и 98% от случаите на заболяване . Ракът на яйчниците най-лесно се открива, последван от рака на черния дроб, на стомаха, на панкреаса, на хранопровода, на дебелото черво, на белия дроб и гърдата.

В момента няма скрининг проби за пет типа рак - на яйчниците, на черния дроб, на стомаха, на панкреаса и хранопровода. Тестът разрешава разкриване от 69% до 98%.

Въпреки че актуалният тест не открива всички форми на рак, открива доста типове злокачествено заболяване, които сега остават незабелязани първоначално.

Екипът зад изработването на теста, прочут като CancerSEEK, планува цената му да е под 500 $ на пациент . Откритията са оповестени в списание Science.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР