Учени са използвали радиотелескопа Giant Metrewave Radio Telescope, който се

...
Учени са използвали радиотелескопа Giant Metrewave Radio Telescope, който се
Коментари Харесай

Астрономите получиха сигнал от галактика на 8,8 милиарда светлинни години

Учени са употребявали радиотелескопа Giant Metrewave Radio Telescope, който се намира в Индия, с цел да получат най-далечния радиосигнал от Космоса. Той идва от толкоз далечна вселена, че учените в никакъв случай преди не са записвали радиосигнали от толкоз далечни дистанции. Новото дава вяра, че тайните на ранната Вселена могат да бъдат разкрити благодарение на технологиите, с които човечеството през днешния ден разполага, написа .

Астрономите съумели да получат сигнал от вселена с названието SDSSJ0826+5630, която се намира на необикновено далечно разстояние от нас - 8,8 милиарда светлинни години. Галактиката е издала този сигнал, когато Вселената е била единствено на 4,9 милиарда години, само че защото тя непрестанно се уголемява, са били нужни 8,8 милиарда години, преди сигналът да бъде записан от индийския радиотелескоп.

Получаването на сигнал от такава далечна вселена значи, че тя съществува доста по-близо до раждането на Вселената или Големия гърмеж, в сравнение с всяка друга вселена, откривана благодарение на радиотелескопи. Тоест учените за първи път записват подобен сигнал.

Според Арнаб Чакраборти от университета „ Макгил ", Канада, галактиките излъчват разнообразни типове сигнали, само че преди този момент учените са записали тъкмо подобен сигнал единствено от доста по-близки до нас галактики. Например предходният връх бил приемане на подобен радиосигнал от вселена на 4,4 милиарда светлинни години от нас.

По думите на учените напредъкът в радиоастрономията дава повече данни за ранната Вселена, която се прави оценка на повече от 13,7 милиарда години. Учените употребявали Giant Metrewave Radio Telescope, с цел да уловят радиосигнал от далечната вселена с избрана дължина на вълната, а точно 21 cm.

За да получат подобен сигнал, учените са употребявали добре прочут способ в астрономията, наименуван гравитационни лещи. С него могат да се открият доста далечни обекти, като се употребява различен солиден обект, да вземем за пример голяма вселена, която се намира сред галактиката, която астрономите търсят, и Земята. Светлината от по-отдалечения обект се изкривява и усилва от по-близкия до нас обект и в този случай нарастването е било 30 пъти. Благодарение на това радиотелескопът съумял да улови този сигнал.

Учените означават, че колкото по-далече е галактиката, толкоз по-слаби стават радиосигналите. Поради това те са сложни за хващане от актуалните радиотелескопи. Но новият теоретичен пробив потвърждава, че проучването на галактики доста надалеч от нашата планета благодарение на съществуващите технологии въпреки всичко е допустимо.

Тоест допустимо е да се следи вселена от ранната Вселена благодарение на съществуващи нискочестотни радиотелескопи. Според Чакраборти сходни проучвания ще оказват помощ да се разбере от какво се състоят галактиките на необикновено далечни дистанции от Земята.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР