Учени са изпълнили желанието на мумифициран египетски свещеник за живот

...
Учени са изпълнили желанието на мумифициран египетски свещеник за живот
Коментари Харесай

Учени възпроизведоха гласа на мумия на 3000 г.

Учени са изпълнили желанието на мумифициран египетски духовник за живот след гибелта - като възпроизвели гласа му с изкуствени гласови струни.
Гласът на Несямун е заимствуван като гласен тон, напомнящ на врещене на овца.
Свещеникът е живял по време на ръководството на фараона Рамзес XI, сред 1099 и 1069 година пр.н.е. Като духовник в Тива Несямун би трябвало да има мощен глас за своите ритуални отговорности, които включвали пеене.
Когато Несямун починал, гласът му смълчан, само че след 3000 години екип откриватели го върна към живот.
Те са създали това, като са основали 3D отпечатана гласова кутия въз основа на гласовия тракт на Несямун, който е сканиран, с цел да се открият точните му размери.
Използвайки гласния тракт с неестествен тон на ларинкса, те синтезирали гласен тон, който би трябвало да прилича гласа на Несямон, предава БГНЕС.
Смята се, че това е първият сходен план за сполучливо пресъздаване на гласа на мъртъв посредством изкуствени средства. В бъдеще откривателите се надяват да употребяват компютърни модели за пресъздаване на цялостни фрази в гласа на Несямун.
Техниката за възпроизвеждане на глас " ни даде неповторимата опция да чуем звука от някой, който от дълго време е мъртъв ", сподели съавторът на проучването Джоан Флетчър, професор по археология в Университета Йорк.
Проф. Флетчър сподели пред Би Би Си, че „ експлицитното предпочитание “ на Несямун било да бъде изслушан в отвъдното, което е част от неговата религиозна система на вярвания.
" Всъщност това е написано на ковчега му - беше това, което той искаше ", сподели проф. Флетчър. " По някакъв метод успяхме да сбъднем това предпочитание. "
Изследването, извършено от учени от Royal Holloway, University of London, University of York and Leeds Museum - е оповестено в списанието Scientific Reports.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР