Учени с международен авторитет оспориха в съда разпределянето на европейските

...
Учени с международен авторитет оспориха в съда разпределянето на европейските
Коментари Харесай

Водещи учени от три континента съдят агенция на МОН заради европейските средства за наука

Учени с интернационален престиж оспориха в съда разпределянето на европейските средства за просвета и образован напредък у нас, откакто стана известно класирането на претендентите, оповестиха за news.bg от Центъра по био и нанофотоника " Джон Атанасов ".

Създаването му е плод на напъните на международно одобрени учени и на млади откриватели - ученици на учителя Теодосий Теодосиев, които към този момент заслужиха признанието на научните среди в Съединени американски щати, Европа и Австралия. Водени от желанието да дадат летящ старт на няколко перспективни научни дисциплини у нас, те прегръщат концепцията за построяването на центъра, който да сложи България на картата на авангардните научни достижения.

Екипът кандидатства пред организацията " Наука и обучение за образован напредък " към МОН по европейската процедура за създаване на центрове за подготвеност, само че получава занижени оценки в противоречива процедура. Първоначално планът не е позволен до стадия на техническа и финансова оценка заради неточности в дизайна на системата за подаване, позволени от ръководещия орган. След като екипът оспорва решението по правосъден път, Административният съд в София задължава комисията да направи такава оценка. Оценителите на частната компания " Прогети Плант " преценят, че планът " Джон Атанасов " не е измежду заслужаващите финансиране. До момента опитите на учените да получат информация всъщност за претекстовете на комисията да вземе сходно решение остават без резултат.

Учените припомнят, че съгласно закона за ръководство на средствата от европейските фондове и одобрената международна процедура оценката би трябвало да бъде съпроводена с претекстове. Те изричат опасения, че научните критерии се подценяват и има риск програмата да бъде употребена като скица за " асимилиране ". Например, единият от плановете е за проучване на лечебните свойства на минералните води - единствено по себе си това има смисъл, само че да се доближи международното равнище на върховите технологии с сходно начинание звучи нереалистично.

Сред съпричастните към центъра " Джон Атанасов " е проф. Самуил Рефетов, който от десетилетия работи в Съединени американски щати, единственият българин, номиниран неведнъж за Нобелова премия по медицина. Част от екипа е основателят на рентгеновия лазер проф. Теньо Попминчев от Калифорнийския университет в Сан Диего - един от 10-те млади учени на бъдещето за 2016 година в класацията на Science News, номинирани от Нобелови лауреати и членове на Националната академия на науките на Съединени американски щати. Сред създателите е и проф. Драгомир Нешев от Националния университет на Австралия - един от водещите откриватели в света по метаматериали, основател на редица модерни изобретения и технологии на тази основа. Своя принос дава и Христо Иглев - единственият българин, управлявал план в Мюнхенския проучвателен център по фотоника " Макс Планк ", по стратегия за стимулиране на 10-те най-хубави университета в Германия, тук са и доста други водещи откриватели с опит в основаване на сходни центрове.

В продължение на два месеца учените се пробват да получат изясненост по претекстовете оценителите, които е избрала италианската компания " Прогети Плант С.Р.Л. ", спечелила публичната поръчка за осъществяване на състезанието. Също и за равнището на подготвеност на оценителите по обективните критерии, заложени в изискванията за кандидатстване - изявления в съответните научни области в международни научни журнали, цитирания на сходни изявления, регистрирани патенти, опит със стартапи.

" Изпратихме няколко следващи писма с молба да ни дават претекстовете на комисията и най-малко обикновена инспекция от страната на ръководещия орган, най-малко да знаем какви са ни пропуските и по какъв начин да се подобрим, тъй като в тази ситуация действително ние сме работили да съберем и предложим " бисери ", а те споделят: не, това са " жълъди ". Така излиза на езика на оценките, без никакъв претекст за това. Противно на европейската и международната процедура, наподобява тук българската администрация по ръководство на еврофондовете го преглежда като тайна игра. " - разяснява доцент Иван Бъчваров, представител на СУ в центъра " Джон Атанасов ". Към момента ученият оглавява изследоватлески лаборатории по лазерна физика и фемтосекундна спектроскопия към Физическия факултет.

Запитванията на екипа са подбудени от подозрения за квалификацията на оценителите и запаси към процеса на оценяване.

" Колегите са учудени от дейностите на администрацията, някои от тях ме впечатлиха с това че са създали последователен календар на събитията: изборът на частната компания " Прогети Плант С.Р.Л. " -Италия е подписан от господин Любомир Йосифов в последния ден на служебното държавно управление - на 26.01.2017в 17.30 ч. При състояние, че от 27.01. застъпва нов кабинет, който в действителност се пробва след публичен напън да приложи интернационалния опит и да поправя направеното при мандата на госпожа Кунева, само че не съумява. Избира се частна компания да прави асортимент и оценка за националните центрове за просвета - това на никое място не се практикува на планетата по голям брой ясни аргументи. Няма по какъв начин частният оценител да носи дълготрайна отговорност за развиването на науката на национално равнище и за съответното консумиране на европейските средства - неговата отговорност завършва с осъществяването на съответната поръчка, която му е предоставена. Освен това елементарно се ревизира, че тази компания няма никакъв опит в оценка на центрове за върхова просвета по европейските и международните стандарти. Като прибавим и обстоятелството, че програмата е дълго моделирана и приспособена по този начин, че в крайния вид да се заложи извънредно ниска тежест към условията за научния капацитет на бенефициентите и техния план, няма по какъв начин да се обезпечи реализиране на прокламираните високи цели - създаване на центрове за научни проучвания на най-съвременно европейско равнище, което няма до момента аналог в България. " - отбелязва доцент Бъчваров.

По думите му, процедурата по оценяване в българския конкурс не е съветвана с Европейския съвет за просвета (ERC) -специализиран орган към Европейската комисия, способен по въпросите по какъв начин да се правят оценка и провеждат планове за върхова просвета и нововъведения.

След двумесечно изчакване трима от учените - проф. Драгомир Нешев и доктор Христо Иглев и доцент Иван Бъчваров, завеждат тъжба до МОН и до Министерския съвет, след което центърът подава иск в Административния съд на София-град.

Малко по-късно от организацията изпращат писмен отговор, с който редакцията разполага. В него се цитира разпореждане на Министерския съвет от месец май 2016 година, определящо, че оценителите могат да бъдат чиновници в държавната администрация (които не заемат служба в ръководещия орган), физически лица - избрани с конкурс, и лица, определени в сходство със закона за публичните поръчки.

Възложителите на състезанието означават, че оценяването е осъществено според заложените критерии, като комисията прецизно е спазила процедурата - " разделите, подразделите и скалата за оценяване ", не са въвеждани спомагателни критерии, всеки от петимата оценители е документирал оценката си в оценителна таблица и е работил " без значение и самостоятелно ".

В писмения отговор се засягат и други официални индикатори, без да се разясняват всъщност директно поставените въпроси свързани с оценяването на центъра " Джон Атанасов " и квалификацията на оценителите.

Ако инцидентно е попаднал " привиден специалист " с нулева научна интензивност за последните 5 години, заради това, че оценяването е анонимно, инспекцията и отстраняването на тази неправда е напълно отговорност на ръководещия орган, изключително когато става дума за национални центрове за върхова просвета и нововъведения със стратегическо значение. Кой различен в тази ситуация може да отбрани задачите на програмата? - акцентират учените.

От организацията на МОН показват още, че " за плановите оферти, включени в листата на отхвърлените планови оферти и основанията за отхвърлянето им са издадени Решения за отвод от даване на безплатна финансова помощ " и те са връчени на подателите на сигнала.

" Ние питаме какви са претекстовете и какви са оценките на петимата оценители. Вместо това ни дават отговор, че " всеки оценител е документирал своята оценка..., като е изложил претекстове за това " - не ни споделят какви са те. Ние молим - проверете качеството на осъществяване на публичната поръчка за оценка, като ревизирате в научните бази данни информацията за всеки от петимата определени от компанията оценители - дали действително всеки от тях дава отговор на минималните условия " за теоретичен потенциал да прави оценка " по заложените справедливи критерии. Вместо да ревизират и отговорят всъщност, те ни изпращат в отговора какви са упованията им: че оценителите следва да са интернационално приети специалисти в своята област. " - разяснява доцент Бъчваров.

" За първи път получавам последна оценка на план в Европа или Съединени американски щати - в тази ситуация приказваме в мащабите на център със лична нова постройка, лаборатории, в това число и съоръжение - където анонимните рецензии на всеки един от реферите - по всеки един индикатор, не се дават на екипа от учени, без значение дали планът е предложен за спонсориране или не! " - споделя проф. Попминчев.

 Снимка 325780
Източник:

Доц. Бъчваров добавя, че заложената у нас процедура не подсигурява класиране съгласно научния потенциал на претендентите.

" В критериите за класиране, науката е изолирана - от естествените над 50% от точките за просвета, в крайния вид те са под една трета. Това е порочно и непрофесионално - дава опция за нареждане по съображения, само че не и да се подсигурява развиване на науката, както е по задачите на програмата. " - установи ученият, като акцентира неналичието на бистрота и опцията за корупционни практики при сходен метод към състезанието.

Той отбелязва, че по програмата на България се поставят над 200 милиона лв., от които към 100 милиона към този момент са изгубени, защото оценяването продължава над година и половина. " За съпоставяне, в интервала на разглеждане, подадох за 8 плана в Европейски Съюз и Съединени американски щати, където ползата да се дават оптимално бързо условия за развиване е мощно съзнателен, и опцията да създадем център със сходна тема във Виена, а не в София, е по-реален. " - споделя проф. Теньо Попминчев.

Междувременно стана ясно, че и други екипи, водени от авторитетни учени със сериозна научна продукция и резултати, са получили учудващо ниски оценки.

Създателите на центъра " Джон Атанасов " за плана:

Проф. Самуил Рефетов: Вярвам, че мога да оказа помощ. с присъединяване си в тази самодейност. Начинанието е положително, с цел да може учени с опит отвън България да се обединят с учените, които работят сега тук. Да вършат дружно планове, в които да включват младежи, най-вече от България. Целта е българската просвета да напрeдне. Младите хора в България, които са способни, да продължат и да оказват помощ за напредъка на българската просвета. Това е желанието ми от 15 години, откогато пристигам в България. Защото без младежи нищо в науката няма да напредне, старите си отиват а построяването на нови е фрагменти е дълъг развой.

Проф. Теньо Попминчев: Вярвам, че ще успеем да сложим началото на теоретичен център в България за лазери в медицината и био и нанотехнологиите, които да слагат София на картата на света. А в случай че София не желае, можем да го създадем в Казанлък. Не изключвам спонсориране от промишлеността в частни лаборатории. Аз не се отхвърлям в никакъв случай. Можем да дадем летящ старт на избрани високи технологии и у нас. Можем да ускорим развиването на родината си, както са го правили българските възрожденци или още по-рано - книжовните школи в Златния век. Защото страна без интелектуална, научна и софтуерна благосъстоятелност има на практика нулева възможност да е измежду водачите!

Проф. Драгомир Нешев: Идеята, която доцент Бъчваров и екипът от учени в България предложиха за основаването на центъра по био и нанофотоника " Джон Атанасов " - да се обединят водещи експерти от разнообразни области, отваря огромни порти за мен, мисля и за България. Защото аз като физик може да открия доста технологии с огромен капацитет за други области, само че в случай че няма кой да ги приложи, в случай че няма медицински експерти, които да кажат къде има потребност от тях, по какъв начин тъкмо би трябвало да бъдат основани, с цел да се приложат в едно здравно проучване, примерно, тези технологии действително са безпочвени. Затова концепцията да се копозиционират действителни специалисти от разнообразни области, в това число химия, медицина, биология - това е доста изобретателна и велика концепция. Да можем да развием и използван знанията, които имаме, да намерим на практика приложения, с цел да има разработки за бъдещето.

 Снимка 363654
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР