Учени реконструираха лицето на египетския фараон Рамзес II, починал преди

...
Учени реконструираха лицето на египетския фараон Рамзес II, починал преди
Коментари Харесай

Учени възстановиха образа на Рамзес II

Учени реконструираха лицето на египетския фараон Рамзес II, умрял преди 3200 години, заяви Дейли мейл. Възстановката е осъществена от египетски и английски експерти. Те са създали томография на черепа и 3D модел, написа Българска телеграфна агенция.

След това са " подмладили " получения портрет благодарение на специфична стратегия, с цел да получат лицето на фараона не при гибелта, когато той е на към 90 години, а в разцвета на силите му.

Според Сахар Салем от университета в Кайро, която основава триизмерния модел, фараонът е бил доста хубав.  Рамзес II е на власт от 1279-1213 година пр.н.е. През този интервал Египет е във напредък.

Учени от университета в Ливърпул, взели участие в проучването, описаха процеса на реорганизация на лицето. Компютърна стратегия последователно е  възстановила чертите въз основа на формата на черепа, пресъздавайки мускулната конструкция, мастните пластове и най-после кожата.

Специалистите са се сблъскали с някои проблеми. Те не са имали никакви данни за цвета на косата и очите, както и самостоятелни характерности, като бръчки и бенки. За окончателния портрет са избрали " най-вероятните " разновидности, като са анализирали и писмени източници. 

Изследователите позволяват неточност от най-малко 2 мм във връзка с формата в 70 % от повърхността. Това обаче е най-точният портрет на Рамзес Втори. Той е единственият въз основа на компютърна томография на черепа. Досегашните разновидности са по-скоро " артистични ", като са употребявали лицето на мумията на фараона. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР