Учени разкриха как древните маи са успявали да съхраняват чиста

...
Учени разкриха как древните маи са успявали да съхраняват чиста
Коментари Харесай

Ето как древните маи филтрирали питейната вода

Учени разкриха по какъв начин античните маи са успявали да съхраняват чиста питейна вода преди повече от 3 хиляди години. Откритието е направено в град Тикал, античен град на маите в днешна Северна Гватемала, който е един от най-големите политически, стопански и военни центрове на цивилизацията на маите. Жителите на този в миналото многолюден град, били построили усъвършенствана система за пречистване за вода, употребявайки естествени материали, написа уеб сайтът EurekAlert!.

Метрополисът, който бил населяван от 6-ти век пр.н.е. до 10-ти век и имал население до 90 000 души в своя подем, събирал вода за потребностите на своите поданици в огромен контейнер, наименуван Кориентал, който бил значим източник на питейна вода за града.
 Ето по какъв начин античните маи филтрирали питейната вода
Голям екип от антрополози, географи и биолози от Университета в Синсинати разкрил бистър кварц и зеолит, импортирани в града от доста надалеч. Кварцът, открит в грубия пясък, дружно със зеолита - кристално съединяване, състоящо се от силиций и алуминий - били употребявани като естествено молекулярно решето. Екипът открил, че сред към 2200 и 1000 години прочие н.е., с помощта на този натурален филтър питейната вода в този контейнер е оставала прясна за дълго. И двата минерала се употребяват в актуалната дестилация на водата.

Тази система за пречистване е най-старият прочут образец за филтриране на вода в западното полукълбо и най-старото познато потребление на зеолит за обеззаразяване на питейна вода в света.
 Ето по какъв начин античните маи филтрирали питейната вода
Зеолитът е нетоксичен, шуплест, бистър, хидратиран алумосиликатен минерал с естествени адсорбентни и йонообменни свойства, който отстранява нездравословните микроби, както и диспергираните неразтворими и разтворими отрови от питейната вода.

Преди почти 2700 години гръцки и римски инженери са употребявали зеолити като пуцолан в цимента при построяването на широкомащабни хидравлични структури като акведукти, мостове, язовири и пристанища.

Предполага се обаче, че зеолитите не са били употребявани за филтриране на водата до началото на 20-ти век.

Също по този начин се допуска, че най-старите форми на филтриране на водата са се появили в Европа и Южна Азия.

„ Древните маи са основали своята система за пречистване на водата съвсем 2000 години преди сходни системи да са били употребявани в Европа, което я прави една от най-старите системи за филтриране на вода от този тип в света “, декларира водещият създател доктор Кенет Барнет Танкърсли, откривател в Департамента по антропология и Катедрата по геология в Университета в Синсинати.

„ Интересното е, че тази система би била ефикасна и през днешния ден, а маите са я разкрили преди повече от 2000 години. “
 Ето по какъв начин античните маи филтрирали питейната вода
Д-р Танкърсли и сътрудниците му употребяват рентгенов дифракционен разбор, за ​​да разпознават зеолита и кристалния кварц в утайките от резервоара Кориентал.

Те наблюдават тези минерали до стръмните хребети към Bajo de Azúcar на към 30 км североизточно от Тикал.

„ Там има открит изветрял вулканичен туф от кварцови зърна и зеолит, там има извор с добър дебит”, споделя съавторът професор Никълъс Дънинг (Nicholas Dunning) от Катедрата по география и Географски осведомителни системи в Университета в Синсинати.

„ Работниците пълнеха от него бутилките си с вода. Сред локалните водата е известна като доста чиста и сладка ".

Системата за пречистване от зеолит би защитила античните маи от нездравословни цианобактерии и други отрови, които другояче биха разболели хората, които пият вода от резервоара.

„ Сложни системи за пречистване на вода са следени и в други антични цивилизации от Гърция и Египет до Южна Азия, само че това е първото наблюдаване в античния Нов свят “, разяснява доктор Танкърсли.

„ Древните маи са живели в тропическа среда и е трябвало да бъдат новатори. Това е удивително изобретение ".

„ Много хора считат, че коренното население на Западното полукълбо няма инженерните или софтуерни качества като Гърция, Рим, Индия или Китай. Но що се отнася до ръководството на водните запаси, маите са ги изпреварили с хилядолетия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР