Учени разгадаха как дървото гинко билоба може да живее повече

...
Учени разгадаха как дървото гинко билоба може да живее повече
Коментари Харесай

Разкриха тайната на многовековните дървета

Учени разгадаха по какъв начин дървото гинко билоба може да живее повече от 1000 години, заяви BBC, представена от Българска телеграфна агенция. 

Те откриха, че растението основава защитни химически субстанции, които стопират заболяванията и нездравословния резултат на сушата. Освен това, за разлика от други растенията, гените на гинко билоба не са програмирани да отключат безмилостния развой на стареене, когато младостта им отмине.

Гинко може да се открие в паркове и градини по света, само че към този момент е съвсем изчезващ тип в природата.

" При стареенето си дърветата гинко не демонстрират намаляване на способността да се защитават от напрежението ", споделя Ричард Диксън от университета на Северен Тексас, Дентън.

Учени от Съединени американски щати и Китай са изследвали дървета на възраст от 15 година до 667 г. Те открили, че и младите, и старите дървета създават защитни химикали, които отблъскват напрежението, предизвикван от патогени или суша. Гинко се пази посредством антиоксиданти, антимикробни субстанции и растителни хормони. Генетичните проучвания пък посочили, че гените, свързани със стареенето, не се включват автоматизирано в избран стадий от развиването на дървото, както е при другите растения.

Д-р Диксън счита, че и при други вековни дървета като секвоите могат да се открият сходни характерности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР