Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете

...
Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете

Учени работят интензивно по ваксина против африканската чума по свинете поради настъпването на вируса в Азия, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Фермерите дълго задържаха разпространяването на вируса с карантина и изтребване на инфектираните животни. Опостушителното нахлуване на заболяването в Източна Азия обаче се ускорява и изисква друго решение.

Учените до момента не смятаха вируса за предпочитан за проучвания, до момента в който предходната година не стигна до Китай, където е половината от международната популация на свине. Оттогава той се популяризира в други азиатски страни, в това число Виетнам и Тайван, където бяха избити милиони животни. Макар и заболяването да не се трансферира на хората, тя е доста заразна и смъртоносна за прасетата.

" Сегашното състояние, при което има световна опасност, придава доста по-голямо значение на тези проучвания ", сподели доктор Луис Родригес, който управлява държавния институт по заболявания по животните на Плъм айлънд в щата Ню Йорк.

Ваксината може да бъде създадена с мъртъв или отслабен вирус. Първият метод обаче не е сполучлив при африканската чума по свинете.

Във Виетнам, където вирусът умъртви 3,7 милиона свине за шест месеца, държавното управление заяви, че тества ваксини, само че не даде информация за програмата. В Китай, държавното управление сподели, че учени работят върху ваксина, която трансформира генетично вируса - метод, общопризнат и от американските откриватели.

Американското министерство на земеделието наскоро подписа поверителен контракт с производител на ваксини за проучвания и създаване на ваксина, която ще е измежду трите претендента за одобрение от института по заболяванията на животните в Плъм айлънд. Всички те залагат на генетично модифициране на вируса за заличаване на някои гени.

Преди имунизацията да влезе в приложимост обаче би трябвало да бъдат направени тествания с доста свине в обезопасена среда. Процесът лишава от две до пет години. Дори и да бъдат създадени ваксини, те може да не са ефикасни в целия свят. Създадените за вируса в Китай и Европа да вземем за пример може да не оказват помощ в Африка, където заболяването върлува от по-дълго време.

Изчерпателните тествания на възможните ваксини се постановат, с цел да бъде тествано какви странични резултати могат да имат. През 60-те години на предишния век да вземем за пример Испания и Португалия тестваха ваксина против африканска чума по свинете. Получилите я свине изначало изглеждаха добре, само че по-късно се оказа, че тя провокира лезии по кожата и артрит и животните не наддаваха задоволително. Двете страни в последна сметка се оправиха с заболяването с карантинни ограничения, строги санитарни протоколи и изтребване на инфектирани животни и носители на вируса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР