Учени пуснаха в употреба един от най-мощните в света инжектори

...
Учени пуснаха в употреба един от най-мощните в света инжектори
Коментари Харесай

Учени пуснаха най-мощното съоръжение за нагряване на плазма

Учени пуснаха в приложимост един от най-мощните в света инжектори на водородни атоми за загряване на плазма. В бъдеще това устройство ще бъде употребявано в термоядрен реактор от ново потомство, съгласно пресслужбата на Института по нуклеарна физика „ Г. И. Будкер “, сибирски клон на Руската академия на науките.
За да се реализира термоядрената реакция, е належащо да се загрее водородната плазма до температура от стотици милиони градуси. Най-ефективният метод на нагряване е впръскването (изстрелването) на лъч от бързи атоми. Понастоящем сходна технология за нагряване се тества при няколко огромни термоядрени съоръжения в Европа и Япония и е най-перспективната за потребление в силата на термоядрения синтез на бъдещето.
" В Института по нуклеарна физика се даде публично старт на инжектор на мощен лъч от водородни атоми с планирани енергийни частици до 1 милион електронволта ", се споделя в изказването, представено от ТАСС. Пресслужбата добави, че съоръжения с такива характерности в света към този момент не съществуват.
Отбелязва се, че тази пробна апаратура е създадена и създадена по поръчка на американската компания „ TAE Technologie “, която се занимава с създаването на термоядрени реактори. С този инжектор учените възнамеряват да разработят технология за нагряване на плазма в реактора на компанията и да показват надеждност и успеваемост в работата на всички детайли на инжектора.
Според основния откривател на Института по нуклеарна физика, лекар по физически и математически науки Юрий Белченко, сега се употребяват инжектори на атоми с сили на частиците 60 000-90 000 електронволта, отбелязва още БГНЕС.
" За нагряване на плазмата в огромните съоръжения от ново потомство като JT-60SA, ITER, DEMO или от Norman (ТАЕ Technologies) са нужни инжектори с енергийни частици сили от 500-1 000 колоелектронволта, разработка на които се организира в няколко от най-големите лаборатории в света ", сподели още ученият.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР