Учени промениха определението за мерната единица килограм.До момента за неин

...
Учени промениха определението за мерната единица килограм.До момента за неин
Коментари Харесай

Промениха дефиницията за килограм и други основни мерни единици

Учени трансформираха определението за мерната единица " кг ".

До момента за неин пример служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж. Сега примерът ще бъде сменен от формулировка, основана на научна формула.

Решение за смяната е взето по време на Генералната конференция по ограниченията и теглилките, която се организира във Версай, съобщи BBC.

В срещата са взели участие учени от 50 страни, които са одобрили и промени при три други единици - на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество.

Промените няма да се усетят от хората в всекидневието им, няма да има нови способи за премерване на артикули и услуги в магазините да вземем за пример. Учените обаче считат, че те въпреки всичко са гражданска война в областта на ограниченията.

" Моментът е доста трогателен. Това е огромна стъпка напред, а н овата система ще работи по-добре от остарялата ", разяснява Перди Уилямс от Националната физична лаборатория във Англия.

IT`S OFFICIAL – the science community has voted! All of the SI units will be defined by fundamental constants of nature as of 20 May 2019! #SIRedefinitionhttps://t.co/U1V0TFxXLGpic.twitter.com/xpcddbAAmV
— NPL (@NPL) November 16, 2018

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР