Учени призоваха протестиращите срещу климатичните промени да спасят планетата, като

...
Учени призоваха протестиращите срещу климатичните промени да спасят планетата, като
Коментари Харесай

Учени: Ако засадим трилион дървета, те ще погълнат почти 830 млрд. тона въглероден двуокис

Учени приканиха протестиращите против климатичните промени да спасят планетата, като садят дървета, тъй като това е най-хубавият метод за управление на парниковия резултат, оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Ако бъдат засадени дървета на свободните площи, които са колкото територията на Съединени американски щати, те биха уловили две трети от създадените от индивида парникови излъчвания. Дори при съществуващите градове и обработваеми площи, има 9 милиона квадратни километра свободно пространство, на което могат да бъдат засадени трилион дървета, пишат еколози от Федералния софтуерен институт в Цюрих в сп. " Сайънс ", предава Българска телеграфна агенция.

Те са пресметнали, че тези нови дървета за десетилетия ще могат да обхванат съвсем 830 милиарда тона въглероден двуокис от атмосферата. Това е съвсем колкото хората са произвели през предходните 25 години. Ползата ще е бърза, тъй като дърветата пречистват въздуха най-добре, когато са млади.

" Всяко друго решение против климатичните промени би изисквало всички да променим държанието си, или някакво решение от политици, които могат да имат вяра или да не имат вяра в климатичните промени, или пък научно изобретение, каквото още не е направено - сподели Том Краутър от екипа. - Това е най-евтиното - хиляди пъти ", а и най-ефективното.

Швейцарските еколози са първите, пресметнали какъв брой дървета може да има на Земята, къде е допустимо да бъдат отглеждани те и какъв брой въглерод могат да обхванат. Създадената от тях карта демонстрира и кои дървета са най-подходящите.

Шестте страни с най-вече налично място за засаждане на дървета са Русия, Съединени американски щати, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.

Учените са употребявали Google Ърт, с цел да открият къде могат да бъдат засадени повече дървета. Според ръководителя на проучването Жан-Франсоа Бастен има място най-малко за още един трилион, а може би и трилион и половина. Сега на планетата ни има три трилиона дървета. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР