Учени приложиха генетичен анализ върху свитъците от Мъртво море, за

...
Учени приложиха генетичен анализ върху свитъците от Мъртво море, за
Коментари Харесай

Направиха генетичен анализ на свитъците от Мъртво море

Учени приложиха генетичен разбор върху свитъците от Мъртво море , с цел да открият дали вярно се съчетават фрагментите от античните ръкописи, оповестиха ДПА и Ройтерс.

Свитъците от Мъртво море са антични религиозни ръкописи, съдържащи основи на Стария завет. Първите ръкописи са открити инцидентно от бедуин през 1947 година, а в идващите години са открити още фрагменти в 11 пещери край Кумран, на Мъртво море.

Реликвите минават през доста ръце, а поради възрастта си са фрагментирани и не добре непокътнати . Затова експерти съпоставят съчетаването на обособените над 25 000 елементи с трудно нареждане на великански пъзел.

Ръкописите обаче имат голямо научно, културно, историческо и религиозно значение и откривателите търсят решение.

Намирането на ръкописите, основани преди две хиляди години, е най-значимата археологическа находка в историята, счита Одед Рехави от университета на Тел Авив, Израел. Кумранските свитъци съдържат няколко от най-древните версии на Библията и са от извънреден интерес за християни, мюсюлмани и евреи, разяснява той.

Рехави и сътрудниците му, измежду които Ноам Мизрахи от университета на Тел Авив и Матиас Якобсон от университета на Упсала, Швеция са разгласили резултатите от работата си в американското научно сп. " Сел ".

Рехави сподели пред ДПА, че ДНК анализът на мостри от към 35 фрагмента е удостоверил, че избрани елементи от ръкописите са елементи от едно цяло. В един от случаите обаче било повече от ясно, че фрагментите от един ръкопис не са съчетани вярно, както се смяташе до момента. " Установихме, че една част от фрагментите са от ръкопис върху овча кожа, а една дребна част - върху кожа от крава ", споделя Рехави. И добавя, че генетичният разбор е открил, че овчата кожа не била от едно животно.

От четири фрагмента с текстове от книгата на оракул Йеремия, два са върху овча кожа, а другите два - върху кожа от крава, прибавя библейският откривател Мизрахи.
" Освен това установихме, че двете овце, чиято кожа е употребена, не са имали връзка от генетична позиция ", споделя още той.

Всичко това потвърждава, че фрагментите освен не са от един ръкопис, само че са създавани в разнообразни райони, тъй като в Юдейската пустиня кравите не могат да оцелеят.

Р езултатите от разбора навеждат на заключението, че едновременно в еврейското общество са циркулирали разнообразни версии на книгата на оракул Йеремия , което е в контрастност с текстовете, възприети по-късно от юдаизма и християнството.

Предстои ДНК на разбор на още много ръкописи, а има и немалка част от свитъците, която не може да се изследва, с цел да не се унищожат.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР