Учени предупреждават, че световните океани се затоплят много по-бързо, отколкото

...
Учени предупреждават, че световните океани се затоплят много по-бързо, отколкото
Коментари Харесай

Океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, тежки последици за Земята

Учени предизвестяват, че международните океани се затоплят доста по-бързо, в сравнение с се смяташе по-рано , констатация с тежки последствия за климатичните промени , тъй като съвсем цялата непотребна топлота, погълната от планетата, се съхранява в техните води, написа американският в. " Ню Йорк таймс ".

Нов разбор, оповестен в сп. Science, е открил, че океаните се затоплят приблизително с до 40 % по-бързо спрямо оценките на Междуправителствената експертна група към Организация на обединените нации за климата преди пет години. Изследователите също по този начин са стигнали до заключението, че температурите в океаните са подобрили върховете в продължение на няколко следващи години.

 Климатични промени: Океаните гълтам доста повече топлота, в сравнение с се чака
Климатични промени: Океаните гълтам доста повече топлота, в сравнение с се чака

За даже хипотетично нормализиране са нужни епохи

" 2018 година ще бъде най-топлата година в историята за океаните на Земята ", акцентира Зик Хаусфадър, анализатор на енергийните системи в самостоятелната организация за проучване на климата Berkeley Earth и създател на изследването, допълвайки: " След като 2017 година беше най-топлата година, а преди този момент и 2016 година беше най-топлата . "

След като планетата се затопли, океаните осигуриха сериозен буфер. Те забавиха резултатите от климатичните промени посредством погълването на 93 % от топлината, уловена от парниковите газове, които хората изпускат в атмосферата.

" Ако океаните не гълтаха толкоз топлота, повърхността на сушата щеше да се затопля доста по-бързо , в сравнение с сега ", акцентира Малин Пински, професор в департамента по екология, еволюция и естествени запаси в Университета Рутгерс, като прибавя: " Всъщност океанът ни избавя от голямо стопляне сега. "

 Гренландия и Антарктида се топят, равнището на океаните пораства
Гренландия и Антарктида се топят, равнището на океаните пораства

Скоростта на размразяване се е нараснала и равнището на океаните се повишава

Ала възходящите температури на водата към този момент убиват морските екосистеми , покачват морското ниво и вършат ураганите по-разрушителни .

Тъй като океаните не престават да се нагряват, тези резултати ще стават по-катастрофални , предизвестяват учените. По-дъждовни, по-мощни стихии като урагана " Харви " през 2017 година и урагана " Флорънс " през 2018 година ще стават по-чести, а крайбрежията по света ще се наводняват по-често. Кораловите рифове, чиито рибни популации са източници на храна за стотици милиони хора, ще бъдат подложени на възходящ стрес; една пета от всички корали към този момент са починали през последните три години .

Хората в тропическите райони, които разчитат в огромна степен на рибата като източник на протеини, могат да бъдат наранени тежко , акцентира Катрин Матюс, заместител основен академик на консервационната организация Oceana. " Действителната дарба на топлите океани да създават храна е доста по-ниска , тъй че това значи, че те ще се доближават по-бързо към продоволствена неустановеност ", показва Матюс.

 Океаните се задушават, мъртвите зони се разрастват в геометрична градация
Океаните се задушават, мъртвите зони се разрастват в геометрична градация

Повечето морски жители не могат да оцелеят в тези зони

Тъй като те играят такава сериозна роля в световното стопляне, океаните са една от най-важните области на проучванията на климатичните учени. Средните температури на океаните също са консистентен метод за следене на резултатите от излъчванията на парникови газове, тъй като те не се въздействат доста от краткосрочните метеорологични условия, прецизира Хаусфадър.

" Океаните са фактически най-хубавият термометър, с който разполагаме за промени на Земята ", акцентира ученият.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР