Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще,

...
Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще,
Коментари Харесай

Формира се нов океан

Учени предизвестиха за допустима поява на нов океан в бъдеще, заяви Ен Би Си.

Според откриватели, до към 5-10 милиона години в източната част на Африка ще се образува тектонически разлом, вследствие на което континентът ще се „ разцепи “ на две елементи.

Този сектор от континента е ситуиран в района Афар в Етиопия, ситуиран на кръстопътя на три тектонични плочи, които постепенно се отделят една от друга. През 2005 година в района се е образувала цепнатина, чиято дължина в този момент е към 56 километра, напомнят експертите.

„ Това е единственото място на Земята, където можете да изучите по какъв начин континенталният раздор се трансформира в океански раздор “, споделя Кристофър Мур, професор от университета в Лийдс във Англия. Континенталният раздор е мястото, където земната повърхнина на тектоничната плоча се изтънява. Това може да съставлява началния стадий на спиране в атмосферата, което води до образуване на океан. Учените допускат, че явлението се предизвиква от увеличение на налягането заради надигаща се магма. Сега те наблюдават придвижването на плочите благодарение на GPS.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР