Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива

...
Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива
Коментари Харесай

Учени картографираха сатурновата луна Титан

Учени показаха първата световна геоложка карта на скритата зад мъглива атмосфера сатурнова луна Титан, осеяна с обширни равнини, дюни от замръзнала органична материя, езера от течен метан и планини, хвърляйки светлина върху другоземен свят и евентуален претендент за търсенето на живот оттатък Земята, оповестяват Ройтерс и Франс прес.

Картата е направена въз основата на радарни, инфрачервени и други данни, събрани от сондата "Касини ", която изследваше планетата Сатурн и спътниците й от 2004 до 2017 година

Титан, чийто диаметър е 5150 километра, е вторият максимален сателит в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед.

Органичната материя - въглеродни съединения, които са значима причина за развиването на живи организми, играе водеща роля на Титан.

Сатурновата луна Титан предлага изобилни гледки към дълбоки езера, цялостни с метан

"Органичната материя е основна за опцията за живот на Титан, който съгласно мнозина от нас би се развил в течния воден океан под ледената кора на спътника ", споделя ръководителката на проучването Розали Лопес от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Пасадена, Калифорния.

"Хидроложкия цикъл " на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват назад в атмосферата, е съпоставим с водния цикъл на Земята.

Валежите са повсеместни на Титан, само че екваториалните райони на спътника са по-сухи от полярните. Равнините и дюните, покриващи надлежно 65 % и 17 % от повърхността, са преобладаващи характерности на междинните ширини и екватора.

Титан е единственото място с изключение на Земята с басейни в течно положение на повърхността. Основната характерност на полярните райони на спътника са езерата и моретата от метан. На Земята метанът е газ, само че на Титан е в течна форма поради мразовития климат.
На места сатурновата луна е осеяна с хълмисти и планински региони, които съставляват 14 % от повърхността й.

Геоложката карта на Титан е направена седем години преди старта на плануваната задача "Дрегънфлай " на НАСА. В рамките й към спътника ще бъде изпратен дрон, който да изследва химията и годността за живот. По проект "Дрегънфлай " би трябвало да бъде изстрелян през 2026 година и да дойде на Титан през 2034 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР