Учени предложиха нова теория за образуванетонаЛуната, като твърдят, че тя

...
Учени предложиха нова теория за образуванетонаЛуната, като твърдят, че тя
Коментари Харесай

Учени с нова теория за образуването на Луната

Учени предложиха нова доктрина за образуването на Луната , като настояват, че тя е по-реалистична, заяви в. " Индипендънт ".

Според най-разпространената до момента доктрина Луната се е образувала от удар на галактически обект с размера на Марс в Земята преди към 4,5 милиарда години. Отхвръкналите парчета с времето се събрали и оформили естествения сателит на планетата ни.

Получаването на задоволително маса на орбита при подобен сюжет обаче е доста мъчно, настояват учените от Харвардския университет . За подобен резултат е нужен удар под съответен ъгъл и тъкмо избран размер на галактическото тяло. Дори тогава моделът не постоянно се получава.

При новата доктрина не е нужен прецизен удар. Тя залага на синестия - нов тип планетарен обект, препоръчан от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 година Тези обекти се образуват, когато конфликт сред огромни астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана канара.
 Луна Луната ThinkStock/Getty Images
Новата доктрина също стартира със конфликт, само че при нея Луната не се е оформила от отчупило се от Земята парче. Вместо това се е получила синестия - за няколко десетилетия се е образувало " семе " или малко количество течна канара в центъра на пръстеновидна конструкция.

С охлаждането вапоризираната канара в пръстена се кондензирала и наслагала върху семето. С времето синестията се свила и от парите се появили Земята и Луната .
 Земята Луната ThinkStock/Getty Images
Това се е случило относително бързо - за няколкостотин години. " Новата доктрина изяснява някои характерности, които са несъвместими със сегашната ", сподели проф. Сара Стюарт от университета на Калифорния в Дейвис. „ Луната е химически съвсем същата като Земята , само че с някои разлики. Това е първият модел, който подхожда на лунния състав ".

Разликите в химическия състав на Луната - неналичието на летливите детайли калий и мед могат да бъдат обяснени със мощното налягане и висока температура в синестията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР