Учени, правещи сондажи на голяма дълбочина в гренландски айсберг, открилиха

...
Учени, правещи сондажи на голяма дълбочина в гренландски айсберг, открилиха
Коментари Харесай

Светеща риба с естествен антифриз във вените е открита в Гренландия

Учени, правещи сондажи на огромна дълбочина в гренландски айсберг, открилиха неизмеримо творение - риба-охлюв, в чиито вени тече светещ зелен антифриз, написа Лайв сайънс. 

Изследователите регистрираха при младия пъстроцветен образец от типа Liparis gibbus " най-високите равнища на експресия " на антифризни протеини, за които в миналото е съобщавано.

Известно е, че антифризът оказва помощ за контролиране на температурата на автомобилния мотор в рискови условия. Някои типове, живеещи в студени райони, са развили сходни защитни механизми в хода на еволюцията. Учени са открили, че рибите от Северния и Южния полюс са придобили сходни свойства без значение едни от други.

Полярните риби създават характерни протеини, които по-късно попадат в кръвния поток. Въпросните протеини се прикрепват към повърхността на дребни ледени кристали и забавят или предотвратяват превръщането им в по-големи и по-опасни кристали. Този механизъм е жизненоважен за рибите, защото те, за разлика от някои студенокръвни влечуги и инсекти, не могат да оцелеят, в случай че течностите в тялото им замръзнат, изяснява съавторът на проучването Дейвид Грубер от Американския природонаучен музей.

Учените означават, че откритата от тях риба-охлюв се отличава от родствениците си, защото свети в яркозелени и червени цветове. Това е първият случай на биолуминесценция при полярни риби, които са принудени да претърпяват дълги интервали на мрачевина. Обикновено тази характерност се следи при тропическите типове.

Представителите на типа Liparis gibbus също така се отличават с дребния си размер, само че все пак са съумели да се приспособят към една от най-студените среди на Земята. Тези риби-охлюви живеят в пукнатините на айсбергите.

По време на проучването учените са разпознали две разнообразни фамилии гени, кодиращи антифризните протеини. Това " поразително " равнище на естествена отбрана е разрешило на типа да оцелее в гренландските айсберги.

Все още обаче не е ясно дали тази риба може да оцелее в бързо затоплящия се свят, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР