Учени постигнаха сериозен пробив в медицината, като създадоха кръвен тест,

...
Учени постигнаха сериозен пробив в медицината, като създадоха кръвен тест,
Коментари Харесай

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак

Учени реализираха сериозен пробив в медицината, като сътвориха кръвен тест, който открива рак, съобщи Би Би Си.

Екип от US университета “Джон Хопкинс ” създал способ, посредством който с проучване на кръвта се откриват осем типа от най-разпространените тумори. Идеята им е пробата да се прави един път годишно, с цел да може да се открива вероятно раково заболяване в ранна фаза и по този начин да се спасят животи.
Туморите оставят в кръвта дребни следи от тяхната мутирала ДНК и протеини, които създават. Именно те послужили за база за създаването на кръвния тест за рак, наименуван CancerSEEK. Той търси разновидности в 16 гена, каквито се получават при раково заболяване, както и 8 протеина, които туморните формирания постоянно създават.

Експерименти с теста са направени на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белите дробове и гърдата. Общо CancerSEEK разкрил 70% от туморните формирания. За пет от изброените типове рак няма способи за ранно диагностициране, като да вземем за пример рака на панкреаса, който има извънредно малко признаци и се открива толкоз късно, че 4-ма от 5 болни умират.

CancerSEEK следва да бъде тестван на хора, които не са диагностицирани с рак, което ще покаже неговата действителна успеваемост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР