Учени показаха как дишат растенията . Увеличени снимки ни позволяват

...
Учени показаха как дишат растенията . Увеличени снимки ни позволяват
Коментари Харесай

Учени показаха как дишат растенията

Учени демонстрираха по какъв начин дишат растенията. Увеличени фотоси ни разрешават да забележим по какъв начин се отварят и затварят устицата – специфични органи, които представителите на флората употребяват за газообмен и изпаряване на водата. Видеото е основано от откриватели от Калифорнийския университет в Сан Диего и техни сътрудници. Снимайки разнообразни цветя и треви, биолозите са разкрили по какъв начин растенията употребяват устицата си. Те се нуждаят от тях, с цел да контролират потока на въглероден диоксид, написа Study Finds.

По време на проучването учените са съумели да снимат устицата сега, когато те се отварят и затварят, наподобявайки дишаща уста. Изследователите считат, че разбирането на тези процеси ще им разреши да редактират тези сигнали и да отглеждат култури, които са по-устойчиви на изменението на климата. Растенията не могат да държат устицата си отворени от самото начало, защото този развой е съпроводен от изпаряване на водата и води до изсъхване. Самите представители на флората намират оптималния баланс сред поглъщането на въглероден диоксид и загубата на влага посредством отваряне и затваряне на устицата.
Видеото по-долу демонстрира наедрял лист от кралска бегония (Begonia rex), обичана от доста цветари. Вижте по какъв начин „ диша “ тя:

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР